Illegale tewerkstelling bij schoonmaak restaurants
De zaak wordt belangrijk voor alle bedrijven die met onderaannemers werken, schrijft de krant De Tijd. De beschuldiging is dan ook zwaar: Quick riskeert een veroordeling voor mensenhandel.
De sociale inspectie ontdekte in 2006 bij een onderzoek naar de handel en wandel van schoonmaakbedrijven dat onderaannemer Citybelgium schoonmakers bij de hamburgerketen liet poetsen, van wie een aantal geen verblijfspapieren of arbeidsvergunning hadden. Anderen werkten meer dan opgegeven en een aantal van de betrokkenen kreeg bovendien geen of slechts een zeer karig loon, waardoor nu de beschuldiging van mensenhandel op het dossier wordt gekleefd.
Een poging van Quick om procedurefouten in te roepen, liep op niets uit: het Hof van Cassatie heeft de argumenten van de keten van de hand gewezen. Daardoor moet de hamburgerketen nu toch voor de correctionele rechtbank verschijnen, samen met enkele franchisenemers en met het geviseerde schoonmaakbedrijf.
Sinds 2011 raadt Quick zijn franchisenemers af nog te werken met externe schoonmaakbedrijven. De keten was nochtans al eerder op de hoogte van problemen in de sector. Bovendien werden de maanden voordien bij herhaling inbreuken op de sociale wetgeving vastgesteld.