De Franse retailer Carrefour is naar eigen zeggen goed op weg om z’n ambitieuze doelstellingen waar te maken, ondanks onzekere marktomstandigheden. Maar in Frankrijk én België stellen de halfjaarcijfers toch wat teleur.
Moeizaam in Europa
Met een vergelijkbare omzetgroei van 3,9 procent in het tweede kwartaal en een groei van de operationele winst met 4,5 procent in de eerste zes maanden van dit jaar, lijkt Carrefour in eerder goede doen. De omzet steeg op groepsniveau met zowat 3,5 procent tot 38,8 miljard euro. Een duidelijke verbetering van de prestaties, vindt topman Alexandre Bompard, die benadrukt dat de retailer de initiatieven in het kader van z’n transformatieplan nog opdrijft.
Maar niet alle cijfers ogen rooskleurig. Terwijl de groei in Latijns-Amerika beter was dan verwacht, boerde de retailer achteruit in Europese landen als Frankrijk, Spanje, Italië en België. Op de Franse markt blijven de hypermarkten het moeilijk hebben en daalt de non-food verkoop sterk. Beter gaat het met de foodverkopen, de supermarkten en de buurtwinkels. In België ging de omzet in de eerste jaarhelft met 3,1 procent naar beneden, tot 2,015 miljard euro. In het tweede kwartaal bedroeg de vergelijkbare omzetdaling 1,6 procent (tegenover 0,4 procent in het eerste kwartaal). Het gevolg van een zwakke markt, sterke concurrentie en lage inflatie, zegt het bedrijf.
Hoge ambities
Toch houdt de groep vast aan z’n hoge ambities. De retailer investeert in prijscompetitiviteit en in de ontwikkeling van diensten en onlineactiviteiten. Het aantal afhaalpunten voor e-commerce blijft stijgen, tegelijk rolt het bedrijf thuisbezorging aan hoog tempo uit in verschillende markten. Carrefour rationaliseert z’n assortimenten en actualiseert z’n winkelformules – vooral dan de hypermarkten. Qua expansie ligt de nadruk op convenienceconcepten en vernieuwende formules, zoals de Carrefour Bio-winkels of het restaurantconcept Carrefour Bon Appétit.
Het Act for Food programma wordt meer dan ooit de bestaansreden van de groep. De verkoop van bioproducten steeg met 25 procent in het tweede kwartaal. De Carrefour huismerken krijgen voortaan de nutri-score op de verpakking, de strijd tegen voedselverspilling wordt opgevoerd. De inkoopallianties Envergure (met Système U) in Frankrijk en met Tesco op Europees niveau, werpen hun eerste vruchten af. Het kostenbesparingsprogramma leverde al 1,4 miljard euro op, tegen 2020 moet dat 2,6 miljard worden. De retailer blijft ook onrendabele en niet-strategische onderdelen afstoten, zoals de activiteiten in China en de vastgoedportefeuille van Cargo Property Assets.