Het gaat Carlsberg-groep voor de wind, behalve in het Verenigd Koninkrijk. Met een gedurfde reclamecampagne tracht de Deense brouwer de Britse consument opnieuw voor zich te winnen.
“Not the best beer”
De campagne met de slogan ‘We’re probably not the best beer in the world. So we’ve changed it‘ werd onlangs gelanceerd. “Het is een uitdagende campagne, waarin we eerlijk en transparant willen zijn over wat er gebeurd is. We waren goed, maar worden nu niet meer zo gewaardeerd”, aldus topman Cees ’t Hart. Enkele jaren geleden verlaagde Carlsberg het alcoholpercentage van zijn bier om accijnzen te ontlopen, maar dat viel niet in de smaak bij de Britse consument en het marktaandeel viel terug. De Britten zijn echter goed voor ongeveer een vijfde van het totale volume van het merk Carlsberg.
Niettegenstaande de Britse terugval, was 2018 voor de Denen een uitstekend jaar: de omzet steeg met 6,5% en de nettowinst met 9%. De goede resultaten zijn mede het gevolg van de strakke lijn die ’t Hart voor de brouwerijgroep heeft uitgetekend: investeren in de sterke merken en toch de kosten onder controle houden. Ondertussen is Carlsberg zelfs gestart met de inkoop van eigen aandelen, al betreurt de topman dat wel een beetje: “We wilden liever iets kopen. Een echte prooi is er momenteel niet. Daarom kopen we eigen aandelen in totdat we een overnamekandidaat hebben.”
Voor die overnames richt de brouwer zich op lokale, sterke merken. Enkele jaren geleden nam Carlsberg zo een belang van 17% in de Vietnamese brouwer Habeco. In vele landen ligt dat erg gevoelig omdat bier van het volk is, stelt ’t Hart. “We staan daardoor wel voor in de rij, mocht de overheid verder willen privatiseren.”
Omzet groeit sterk
De trend die zich vorig jaar aftekende, zette zich alvast verder in het eerste kwartaal van 2019. De brouwer kende opnieuw een sterke groei van de omzet (+6,4% op organische basis) tot 13,9 miljard Deense kroon (1,9 miljard euro). De stijging was het gevolg van meer volume én hogere prijzen. Er werden immers meer speciale, dure bieren en alcoholvrije bieren verkocht.
De groei was het grootst in Azië (+15,3% organisch). In het VK viel de verkoop opnieuw tegen. Afwachten of de marketingcampagne die ondertussen op volle toeren draait, ook daar het tij kan doen keren.