1 miljoen ton tekort
De toenemende schaarste is het gevolg van de lage prijzen die cacaotelers betaald krijgen voor hun werk. Van de prijs voor een reep chocolade gaat momenteel 3 tot 6 procent naar de cacaoteler, terwijl dat in de jaren ’80 nog 16 procent was. Veel telers geven er daarom snel de brui aan.
Bnnen vijf jaar kan dit leiden tot een tekort van 1 miljoen ton cacao, terwijl de vraag tegen 2020 aan het huidige tempo met 30 procent zal stijgen. Zo groeit onder andere de markt in China enorm. Een gemiddelde consument eet daar nu 100 gram chocolade per jaar, terwijl de Belg het met maar liefst 9 kilogram per jaar doet.
“De voedselindustrie, en in het bijzonder de chocoladeproducenten, kunnen het verschil maken door aan de normen van Fairtrade te voldoen en chocolade aan te bieden met het Fairtrade-label. Telers verenigen zich in coöperaties en worden op die manier volwaardige commerciële partners”, stelt Fairtrade België. Momenteel heeft slechts 1 procent van de verkochte chocolade in België het Fairtrade-label, voegt de organisatie nog toe.