Kazen rijpen, een stiel apart
Door de strenge wetgeving op voedselveiligheid is het voor heel wat kaasspeciaalzaken lastig om nog zelf kazen te rijpen. Nochtans ligt net daar een van de voornaamste bestaansredenen van deze gespecialiseerde winkels met een eigen rijpingskelder, waarmee ze zich kunnen differentiëren van het mainstreamaanbod in de supermarkten.
Daarom ontwikkelde Buurtsuper.be, samen met enkele kaasrijpers en de Universiteit van Gent, een specifiek HACCP-plan. Die risico-inventaris is intussen officieel erkend door het Federaal Voedselagentschap, laat de Unizo-afdeling weten: “Concreet kunnen kaasspeciaalzaken voortaan via dit HACCP-plan zonder enig hygiënerisico hun kazen laten rijpen.”
Dat HACCP-plan is meteen de eerste officiële erkenning voor het specialisme van de kaasmeesters en moet op termijn uitmonden in een heus keurmerk voor erkende kaasmeesters. Met dat doel voor ogen en teneinde de kaaswinkels te begeleiden, heeft Buurtsuper.be alvast een speciale afdeling voor kaaswinkels opgericht.
300 kaasspeciaalzaken
Volgens de Unizo-organisatie bestaan er vandaag in België nog zo’n 300 kaasspeciaalzaken. Samen met zelfstandige supermarkten en openbare markten zijn die goed voor zo’n 20% van de totale kaasverkoop. Grootwarenhuizen en discounters nemen de andere 80% voor hun rekening.
“Bekijken we echter enkel de speciale kazen, dan hebben de 300 kaasspeciaalzaken een marktaandeel van 8 tot 9%. Kaasspeciaalzaken kunnen dan ook rekenen op een vast cliënteel en bouwen op hun goede reputatie”, klinkt het nog bij Buurtsuper.be.
Hun reputatie maken onze Belgische kaasmeesters overigens ook waar in het internatonale kaaswereldje: Op het Wereldkampioenschap voor Kaasmeesters in Tours in Frankrijk, begin deze maand, haalden liefst twee Belgen het podium: Pascal Fauville uit Hannuit haalde zilver, Nathalie Vanhaver uit Oudenaarde kreeg brons. De Oudenaardse won vorig jaar, als eerste vrouw ooit, ook de titel van “Eerste Kaasmeester van België 2012”.