Coöperatieve gedachte
“We zijn geen bank, een financiële return op het aandeel is er dus niet“, zegt initiatiefnemer Baptiste Baptaille in De Standaard. “Het is een manier waarop mensen ons kunnen steunen van leveranciers over landbouwers tot klanten – en waarmee we ook een gemeenschapsgevoel willen creëren rond duurzame consumptie. Met een stukje Färm koop je ook een stukje idealisme”, aldus de 36-jarige bioloog van opleiding.
Baptaille is met Färm niet aan zijn proefstuk toe: vier jaar geleden richtte hij met zakenpartner Alexis Descampe (31) ook al biowinkel The Peas in Etterbeek op. Door nu volgens de coöperatieve gedachte geld op te halen, gaat het duo voor schaalvergroting: de Färm wordt 380 m² groot, een supermarkt waardig.
Zelfde waarden, ander imago
“We blijven wel dezelfde waarden hanteren: duurzaamheid, biologisch, lokaal en seizoensgebonden. Een groot deel van de winkel zal ook in het teken staan van voorlichting over duurzame consumptie.”
Toch zal de winkel ook resoluut breken met soms wat stoffige, geitenwollensokkenimago dat nog te vaak rond biowinkels hangt: “Heel wat biowinkels zijn eigenlijk té bio. Als je er het woord microgolfoven uitspreekt, dan word je scheef bekeken. Wij willen vooral een alternatief zijn voor de gewone supermarkt, waar iedereen terechtkan”, aldus nog Baptiste Bataille.