Boetes
“Naar schatting zestig tot zeventig procent van de caféhouders heeft met een brouwerij een contract afgesloten”, zegt woordvoerder Danny Van Assche van Horeca Vlaanderen in Het Nieuwsblad. “Meestal komt dat omdat de brouwerij eigenaar is van het pand waarin het café zich bevindt. Dat die brouwerij in ruil voor de investering en de inrichting eist dat het café bij hen bier afneemt, is perfect te begrijpen. Daarmee hebben wij geen probleem. Helaas gaat het in sommige gevallen veel verder dan dat.”
Zo eisen brouwerijen dat uitbaters enkel bij hen bier kopen en ze moeten daarbij een bepaalde hoeveelheid inslaan. Ook frisdranken, wijn en zelfs wc-papier moeten soms tegen een vaste prijs bij de brouwerij aangekocht worden. Zo niet zou er volgens Horeca Vlaanderen gedreigd worden met boetes.
“Geen vrije ondernemer”
“Dit laat geen enkele ruimte voor onderhandelingen. De caféhouder is niet langer een vrije ondernemer, maar een werknemer of een gerant van de brouwerij. Dit willen we aankaarten. Nogmaals: we hebben geen probleem met contracten, maar ze moeten tot de essentie worden herleid. De overheid moet de vrije markt herstellen.”
Horeca Vlaanderen verwijt brouwerijen daarbij misbruik te maken van mensen die koste wat kost een café willen openen, maar daarvoor bijvoorbeeld geen lening kunnen krijgen bij de bank. In Vlaanderen gaat één op twee cafés binnen de vijf jaar failliet.