De belofte van de Britse overheid dat er geen voedseltekorten zullen zijn bij een ‘no-deal brexit’, wekt wrevel op bij de supermarktketens. Britse producenten en retailers wijzen erop dat ze niet eindeloos kunnen hamsteren.
Magazijnen al tot de nok gevuld
De Britse voedselindustrie komt in opstand tegen de beloftes van minister Michael Gove, verantwoordelijke voor het plannen van een mogelijke ‘no-deal brexit’. Die beloofde eerder deze maand dat er geen tekort aan verse voeding zou zijn. Ook tegenover de hamsterplicht die de overheid de retailers oplegt, uit de sector zijn ongenoegen.
Al een jaar lang is de Britse voedingsindustrie zich aan het voorbereiden op een mogelijke brexit, inclusief het hamsteren van voedingswaren, maar toch wordt het onvermijdelijk dat er moeilijkheden zullen optreden bij een brexit zonder akkoord met de Europese Unie. Dat maakt de sector duidelijk tegenover Reuters.
Gemiddeld haalt het Verenigd Koninkrijk zowat een derde van zijn voeding uit de EU, maar naar het herfst- en winterseizoen toe wordt dat aandeel nog aanzienlijk groter. Verse voeding hamsteren kan echter maar een paar dagen op voorhand en de magazijnen zitten nu al overvol met houdbare voeding, die werden gehamsterd voor de oorspronkelijke brexit-deadline in maart. Tesco liet eerder al weten voor ruim 200 miljoen pond aan voorraden te hebben opgebouwd, maar daardoor nu moeilijk nog meer te kunnen hamsteren.
Supermarkten wijzen verantwoordelijkheid af
Het is de taak van de retailers om hun branche te beschermen, niet om de hele natie te voeden, zo luidt de verbolgen reactie van supermarkthoofden. Ze hebben het gevoel dat de overheid de verantwoordelijkheid in hun schoenen probeert te schuiven en het publiek onterecht wijsmaakt dat er, mits voldoende voorbereiding, geen enkel risico op tekorten is. Justin King, topman bij Marks & Spencer, wijst er echter op dat de rekken binnen de zeven dagen leeg zijn van zodra 50% van de vrachtwagenleveringen vertragingen oploopt. Ook beginnen de magazijn- en koelingsleveranciers nu al hun limieten te bereiken.
Lineage UK, marktleider in gekoelde logistiek, laat tegenover Reuters weten dat alle locaties hun maximale capaciteit hebben bereikt en dat het hele systeem al barsten begon te vertonen bij de oorspronkelijke deadline in maart. Toen mislukten een aantal voedselleveringen, omdat logistieke dienstverleners moeite hadden om goederen op tijd uit magazijnen te halen die tot de nok waren gevuld.
In oktober kan het nog veel erger worden, want “de vorige brexit-deadline was in een relatief rustige periode, terwijl dit in de drukste periode van het jaar de klap op de vuurpijl is”, klinkt het bij Lineage. Supermarkten vragen hun leveranciers daarom ook zelf meer voorraad aan te houden en zullen wellicht meer lang houdbare groenten inkopen, zoals wortelen en aardappelen.