Britse retailers als Tesco en Marks & Spencer hamsteren houdbaar Europees voedsel, uit angst dat ze na een ‘no-deal brexit’ geen of moeizame toegang krijgen tot de producten.
VK legt voorraadbergen aan
De brexit-koorts stijgt in het Verenigd Koninkrijk, niet het minst bij de retailers en supermarktketens. Tesco voert gesprekken met zijn leveranciers om toenemende voorraden af te nemen, terwijl Marks & Spencer zelfs een eigen brexit-commissie plant om lang houdbare voeding in te slaan.
Beide retailers hebben ook al publiek aangekondigd dat ze grote voorraden van bulkwaren en conserven zullen aanleggen. “We hebben gekeken naar de levenscyclus en de productie van productcategorieën die het belangrijkst zijn voor klanten en we zitten met alle leveranciers samen om hun productiecapaciteit te bespreken, om te bekijken of ze voorraden hebben en of we hen kunnen helpen om die aan te leggen,” zegt Dave Lewis, CEO van Tesco, volgens Retailgazette.
Risico tekorten niet te vermijden
Voor verse voeding kunnen daarentegen geen voorraden worden aangelegd, aldus Lewis: “Het is niet mogelijk om dat soort dingen met vers voedsel te doen, dus dat is waar het knelpunt zou liggen als er een no-deal komt.”
Dat is een groot probleem, meent ook concurrent Sainsbury’s, die momenteel 30% van alle voedsel uit Europa importeert. Topman Mark Coupe zei dan ook dat een brexit zonder akkoord “enorm verstorend” zou zijn: “Geen enkele opslagcapaciteit zal dat risico verminderen, simpelweg omdat we niet de capaciteit hebben – en het land ook niet – om voor meer dan een paar dagen te hamsteren.”
Harde keuzes en douaniers
Britse supermarkten staan onder druk om voedsel met een lange levensduur te hamsteren, omdat ze zo min mogelijk frictie aan de Europese grenzen willen in het geval van een brexit zonder akkoord. Dat kan immers tot grote vertragingen in de havens leiden. Lidl is alvast al een tijdje nieuwe douanespecialisten aan het rekruteren.
Ook M&S geeft toe al een aantal harde keuzes te hebben gemaakt in zijn brexit-commissie: “We hebben wat extra lang houdbare spullen meegenomen, maar onze levensmiddelenindustrie is voor 70% vers en alles wat vertraagt, draagt bij aan kosten en verspilling,” klinkt het.