Halflege winkelrekken en schaarse vis: amper twee weken nadat de Brexit van kracht werd, is de chaos compleet. Een (niet-exhaustief) overzichtje.
Slecht voorbereid
De grootste problemen doen zich momenteel voor in Noord-Ierland, schrijft De Standaard. Al sinds vorige week kampen de lokale supermarkten met halflege winkelrekken. Door de Brexit raakten vrachtwagens van Marks & Spencer geblokkeerd toen ze vanuit Engeland de Ierse zee wilden oversteken. De warenhuisketen is nu tijdelijk gestopt met de levering van honderden producten aan zijn Noord-Ierse vestigingen.
De problemen zijn vooral een gevolg van de slechte voorbereiding van Engelse bedrijven op de Brexit. In tegenstelling tot de rest van het Verenigd Koninkrijk blijft Noord-Ierland immers de Europese douaneregels toepassen, en veel Engelse bedrijven lijken dat niet te weten. “We zien Engelse vrachtwagens in de haven van Belfast arriveren zonder ook maar één papier ingevuld te hebben”, zei Seamus Leheny, voorzitter van de Britse vervoersorganisatie Logistics UK.
Ook elders in het Verenigd Koninkrijk doen de gevolgen van de Brexit zich voelen. Vooral de bevoorrading van verse groenten en fruit blijkt problematisch, waardoor er steeds meer lege rekken ontstaan. Dat was vorige week bijvoorbeeld al het geval bij de Sainsbury’s-vestigingen in Cambridge en Suffolk, meldt Daily Mail.
Tesco kan in sommige regio’s geen sla, bloemkool, sinaasappels, aardbeien, frambozen en bosbessen meer leveren. Websuper Ocado heeft dan weer een tekort aan onder meer wortelen en broccoli. Niet alle problemen zijn een rechtstreeks gevolg van de Brexit. Ook de coronapandemie, die het Verenigd Koninkrijk hard treft, zorgt voor bijkomende vertragingen aangezien heeft wat werknemers in de voedingsindustrie zich ziek melden of in zelfquarantaine verblijven.
Europa
In Frankrijk zijn de schappen van Marks & Spencer zo goed als leeg, schrijft Le Parisien. Tot grote ergernis van de trouwe klanten hebben de winkels van de keten in de Parijse regio bijna geen typische Britse producten meer.
Ook dichter bij huis laat de Brexit zich intussen voelen. Sommige Belgische supermarkten zaten afgelopen weekend door hun voorraad verse zalm heen. Die zalm komt onder meer uit Schotland en is sinds 1 januari beduidend langer onderweg door de administratieve rompslomp.