Sinds december 2021 zijn de prijzen in de supermarkten met liefst 29% gestegen. Vorige maand is de inflatie weliswaar fors gedaald, maar groenten blijven 20% duurder dan een jaar geleden. Yoghurt en spaghetti zijn wel goedkoper geworden.
Frieten met ketchup swingen pan uit
In december daalde de inflatie in de Belgische supermarkten tot 8,1%, een groot verschil tegenover de 20% van een jaar geleden. Toch blijven de prijzen gemiddeld 29% hoger dan in de winter van 2021, meldt Testaankoop. Ketchup (+82%), uien (+81%), mosterd (+78%), wortelen (+58%) en diepvriesfrieten (+57%) zijn de vijf hoogste stijgers.
Op een jaar tijd zijn vooral groenten opmerkelijk duurder geworden (+20%), net als dierenvoeding (+16%) en vissticks (+18%). Kruidenierswaren zijn gemiddeld 9% duurder geworden. Toch zijn er ook producten waarvan de prijzen amper zijn gestegen, of zelfs zijn gedaald. Zo zijn frisdranken, charcuterie – maar vooral brood en vlees – minder gestegen dan de gemiddelde inflatie. Echte dalers zijn kalfsvlees, yoghurt, spaghetti en vaatwastabletten.
Suiker helft duurder
De supermarktprijzen hangen natuurlijk samen met de prijzen van basisproducten: zo zijn de prijzen voor plantaardige olie met 51% gedaald na de paniek bij de inval in Oekraïne in 2022. Toch ziet Testaankoop verrassend weinig prijsverlagingen in de schappen. Voor granen is het globale gemiddelde bijvoorbeeld met 21% gedaald, maar de helft van de meelproducten en 60% van de deegwaren kosten méér dan in oktober 2022.
“We wachten nog op de resultaten van de analyse van de Mededingingsautoriteit – aan wie we maandelijks onze bevindingen rapporteren – om te onderzoeken of er mogelijk te grote winstmarges worden aangerekend”, zegt woordvoerder Laura Clays aan De Standaard. De consumentenbond geeft wel toe dat ook de arbeids- en verpakkingskosten zijn gestegen, wat deels de prijsstijgingen verklaart. Ook is suiker liefst de helft duurder geworden.