Verantwoord voedsel
De nieuwe Buurderij is te vinden bij Bar Paniek aan het Kattendijkdok. Er staan ook Buurderijen op de planning voor Gent, Leuven, Brugge en Deurne. Het platform wil ecologisch verantwoord voedsel promoten, door op verschillende locaties een wekelijkse boerenmarkt te organiseren. Daar kunnen klanten producten van lokale boeren proeven. Via een online platform kunnen ze dan weer bestellingen doen die ze daar kunnen afhalen.
Het platform Boeren & Buren werd vijf jaar geleden opgericht in Frankrijk, maar breidde intussen al uit naar een kleine duizend plaatsen in België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.
Eerlijke prijzen
Voor de communicatie met de producenten en de uitbouw van het lokale netwerk maakt Boeren & Buren gebruik van buurtbewoners: “Met de opening van de eerste Buurderij in Antwerpen willen we dan ook duidelijk laten zien dat alle mensen met een hart voor lokale land- en tuinbouw in aanmerking komen om in zijn of haar buurt zelf een Buurderij-project op te staten”, vertelt netwerkcoördinator Hannes Van den Eeckhout.
Belangrijk is tevens dat de boeren een eerlijke prijs krijgen. Deelnemende producenten krijgen bij Boeren & Buren 83,3 procent van de verkoopprijs in eigen handen. “Dat is ettelijke malen meer dan in andere verkoopkanalen waar ze het meestal met veel minder dan de helft moeten doen, of soms zelf met verlies verkopen”, voegt Van den Eeckhout toe.