Bioketen Bio c’Bon zou zware financiële problemen hebben: de Franse keten, die ook vier winkels in Brussel heeft, heeft een huurachterstand en onbetaalde facturen bij leveranciers. Nog voor de corona-uitbraak bleven sommige winkelrekken daardoor leeg.
Einde aan het groeiverhaal
De op twee na grootste bioformule in Frankijk staat mogelijk aan de rand van het faillissement, bericht vakblad LSA op basis van interne bronnen. De keten zou al enkele maanden problemen hebben met het betalen van zijn leveranciers en de huurkosten. De retailer heeft 155 winkels in Frankrijk, Italië, Japan, Spanje en Zwitserland, net als vier vestigingen in en rond Brussel.
De formule breidde de afgelopen jaren erg sterk uit, met dank aan een gedeeltelijk coöperatief financieringsmodel: 75% van de middelen voor nieuwe winkelopeningen komt van Bio c’Bon en de banken, de overige 25% van particulieren die partner worden. In 2018 hebben de Franse financiële autoriteiten echter gewaarschuwd voor die praktijk, die ze als “dubieus” bestempelen, met name omdat de partners ongeacht de prestaties een vast rendement wordt beloofd.
Nu zou een einde aan de groei zijn gekomen en is het management al enkele maanden fors aan het besparen. Nieuwe winkelopeningen worden uitgesteld, regionale organisaties worden ingekrompen en er zou ook een opvallend hoog personeelsverloop zijn. In Parijs waren in sommige winkels bovendien nog voor de coronacrisis uitbrak al lege schappen te zien, omdat een aantal leveranciers weigert te leveren.
Deze maand beslissing?
De directie bevestigt tegenover LSA dat de formule zich inderdaad in zwaar weer bevindt en dat 2019 een moeilijk jaar is geweest. Zo viel de samenwerking van Bio c’Bon met Amazon in het water, waren er de straatprotesten van de gele hesjes en voerden verschillende concurrenten (waaronder Carrefour) de prijzendruk voor bioproducten op. Het management garandeert wel dat het merendeel van de leveranciers inmiddels is betaald en de rest binnenkort volgt.
Of de huidige coronacrisis echter niet de genadeslag zal geven, is nog maar de vraag. Volgens de interne bron van LSA zou in de loop van deze maand een beslissing vallen over de toekomst van de keten: ofwel wordt een nieuwe aandeelhouder gezocht, ofwel stoot de formule winkels af, of in het ergste geval volgt er een faillissement.