Belgische wijnen meestal wit
Vorig jaar bestond de Belgische wijnproductie voor 78% uit witte wijn. De rode wijnen namen 18% voor hun rekening, de resterende 4% was voor rosé. Bovenop de klassieke witte, rode en rosé-wijnen werd ook nog eens 200.181 liter mousserende wijn geproduceerd.
Dat daar flink wat grond voor nodig is, behoeft wellicht geen tekeningetje. Voor de wijnproductie werd het voorbije jaar dan ook 130,58 hectare aan areaal ingenomen, 12 hectare meer dan het jaar voordien.
Overwegend Vlaamse wijnboeren
Ook het aantal wijnboeren in ons land steeg: 79 producenten vroegen een erkenning aan, tegenover nog maar 58 het jaar voordien. Daarvan wilden er 30 een oorsprongsbenaming die aan een Vlaamse productieplaats is gekoppeld, terwijl er 18 een Waalse link claimden. De overige 31 vroegen geen label van een streekproduct, maar ook daar waren er 22 Nederlandstalig. De rendementen liggen wel gevoelig lager in Vlaanderen (vorig jaar 3500 liter per hectare) dan in Wallonië (6100 liter per hectare).
Volgens professor Houben speelt de toegenomen belangstelling voor lokale culinaire specialiteiten zeker een rol in de opmars van de Belgische wijnen. Toch blijft de hegemonie van de bieren voorlopig onaantastbaar: in 2011 werd er 18 miljoen liter van het gerstenat gebrouwen in ons land, meer dan 30 keer meer dus.