Supermarkten moeten stoppen met de verkoop van sigaretten, vindt Waals minister van Volksgezondheid Greoli. In een nieuw anti-tabaksplan zet Wallonië vooral op preventie in, maar de minister vraagt om tabak ook uit de rekken te halen.
Sigaretten minder vlot verkrijgbaar maken
Dagelijks sterven in België 40 mensen aan de gevolgen van roken. Er is dus sprake van een noodsituatie, meent de Waalse minister van Volksgezondheid Alda Greoli. Vandaag roken in Wallonië zo’n 800.000 rokers gemiddeld 16 sigaretten per dag, liet ze berekenen.
De minister van Volksgezondheid heeft daarom het eerste anti-tabaksplan van Wallonië voorgesteld. Het plan voorziet vooral in preventiemaatregelen, maar vraagt de medewerking van de distributiesector. Voor de supermarkten is volgens Greoli een belangrijke rol weggelegd: sigaretten mogen niet meer zomaar in alle warenhuizen te krijgen zijn.
Greoli roept supermarkten op om te stoppen met de verkoop van tabak, zoals eerder ook al drogisterijketen Kruidvat dat deed. Ook de distributiesector moet zijn verantwoordelijkheid opnemen, meent de CDH-minister, want als tabakswaren niet zo overvloedig en gemakkelijk verkrijgbaar zouden zijn, zou dit helpen om roken te “denormaliseren”.
Federale verbodsmaatregelen dreigen
Hoewel de minister begrijpt dat stoppen met de tabaksverkoop de distributiesector geld zal kosten, noemt ze Kruidvat een voorbeeld en wijst ze erop dat die kosten in het niets verdwijnt naast de collectieve kost van sigaretten. In andere landen, zoals Oostenrijk, Frankrijk, Griekenland, Italië, Portugal en Spanje, is tabak ook al verboden in supermarkten.
Als de supermarktsector niet uit zichzelf met voorstellen komt, dreigt Greoli ermee om naar de federale overheid te stappen en daar maatregelen af te dwingen. Handelsfederatie Comeos reageert alvast dat de sector meteen zijn medewerking zal verlenen als er dergelijke dwingende maatregelen worden opgelegd, maar eist dan wel dat de restricties voor alle handelaars gelden.
“Als minister Greoli een maatregel wil nemen voor de volksgezondheid, moet ze zich tot alle handelaars die tabak verkopen richten. Niet enkel een deel van de handelszaken, met name de supermarkten”, laat Comeos-topman Dominique Michel weten. Hij wijst er ook op dat de verkoop van tabak in supermarkten al streng gereglementeerd is. Zo mogen tabakswaren niet binnen het bereik van klanten liggen.