“Advies op korte termijn”
Gisteren behandelde de bevoegde senaatscommissie een wetsvoorstel van Rik Daems (Open VLD) dat alle maaltijdcheques wou vervangen door een nettovergoeding op de rekening van de werknemers. Zelfstandigenorganisaties pleitten al langer voor zo’n afschaffing, maar de voorbije dagen drongen vakbonden en het VBO (de grootste werkgeversorganisatie) aan op het behoud van de elektronische maaltijdcheque, verwijzend naar een studie van professor Joep Konings van de KU Leuven.
Wegens die meningsverschillen kwam het gisteren uiteindelijk niet tot een stemming in de senaatscommissie. Die vraagt nu een “advies op korte termijn” aan de sociale partners in de Nationale Arbeidsraad – waar overigens zowel voorstander Unizo als tegenstander VBO in zetelen. Rik Daems wil alvast volgende week een nieuwe stemming in de Senaatscommissie en hoopt alsnog het hele dossier rond te kunnen krijgen vóór de verkiezingen van mei eerstkomende.
Schadeclaim van ettelijke miljoenen
De voorstanders van de nettovergoeding hebben altijd gesteld dat iedereen wint bij de afschaffing van de maaltijdcheques, maar de uitgevers van die maaltijdcheques zijn het daar niet mee eens. Monizze becijferde dat de afschaffing van de maaltijdcheques tot 500 banen kan kosten.
Jean-Louis Van Houwe, die Monizze pas drie jaar geleden oprichtte, wijst erop dat de uitgevers alles samen “82 miljoen hebben geïnvesteerd om elektronische maaltijdcheques te kunnen aanbieden. Als er een nieuwe wet zou komen die bijvoorbeeld de elektronische maaltijdcheques zou afschaffen, zou dat vele miljoenen schadevergoeding betekenen”, stelt hij.
Unizo betreurt het uitstel van de stemming en dringt aan op een snelle beslissing: “De vervanging van de papieren maaltijdcheque door een nettovergoeding levert een besparing van 180 miljoen euro op voor de ondernemingen”, benadrukt de organisatie nogmaals.