Minister van Economie Pierre-Yves Dermagne wil dat het Prijzenobservatorium onderzoekt hoe het komt dat de prijskloof tussen Belgische supermarkten en hun collega’s in de buurlanden groter wordt. “Zinloos”, reageert de sector.
“Vinden van oplossingen”
Belgische supermarkten werden het afgelopen jaar flink duurder: in augustus was een winkelkar al gemiddeld 12,33% duurder dan een jaar eerder, zo bleek vorige week uit een nieuwe meting van Test-Aankoop. Vooral de prijsverschillen met Frankrijk lopen enorm op: de Franse overheid neemt immers ingrijpende maatregelen tegen de inflatie en de Franse hyper- en supermarkten zijn verwikkeld in een hevige prijs- en perceptiestrijd. De verschillen met Nederland werden wel wat kleiner.
Eén en ander wakkert in ons land het debat rond de voedingsinflatie verder aan. Maandagmiddag deed federaal minister Pierre-Yves Dermagne zijn duit in het zakje: “De Belgische consument heeft het recht te weten waarom pasta, kaas en boter in België duurder zijn dan in Frankrijk of Nederland. Ik vraag het Prijzenobservatorium duidelijkheid over deze evolutie die de koopkracht bedreigt, met het oog op het vinden van oplossingen”, zo tweette hij.
“Hef taksen op”
Dat ballonnetje schoot in het verkeerde keelgat bij Dominique Michel, topman van handelsfederatie Comeos, die meteen een repliek klaar had: “Meneer de vicepremier, er zijn verschillende redenen waarom de prijzen in België hoger zijn dan in de buurlanden. Het goede nieuws is dat u er iets aan kunt doen.”
Michel verwijst in zijn reactie naar de loonkost die in België beduidend hoger dan in de buurlanden zeker voor de profielen die in de handel werken. “U kan met de regering een initiatief nemen om die op hetzelfde niveau te krijgen als de buurlanden.” Ook de automatische loonindexering maakt producten in België duurder.
Bovendien is ons land rijk aan taksen: “Zo is er de suikertaks maar er is ook de verpakkingstaks die moet betaald worden op dranken. Die taks alleen al bedraagt 340+ miljoen per jaar en verdwijnt in de federale staatskas. Die taks bestaat NIET in de buurlanden. U kan die opheffen.”
Dat België een klein land is, waardoor lokale retailers minder schaalvoordelen en inkoopmacht hebben, helpt ook al niet. Multinationals hanteren voor de Belgische markt soms hogere tarieven. Daar kan de minister weinig aan doen.