Vrees voor neerwaartse prijzenspiraal
Asperges tegen 6 euro per kilo, terwijl de veilingprijs 8 euro is, of rundgehakt met een korting van 28%: de superkortingen waarmee verschillende supermarkten de afgelopen dagen uitpakten, maken de land- en tuinbouwers behoorlijk zenuwachtig.
“Er is ongerustheid bij de landbouwers. Ze vrezen dat als Albert Heijn nog meer groeit, we in een neerwaartse spiraal terechtkomen. Leveranciers worden onder druk gezet door de warenhuizen om hun prijzen te verlagen en ze durven niet weigeren uit schrik afzet te verliezen”, zegt Hendrik Vandamme, voorzitter van het Algemeen Boeren Syndicaat, aan persbureau Belga.
Albert Heijn kop van jut
Ook de Boerenbond maakt zich zorgen: “Het wordt voor de landbouwers steeds moeilijker om een correcte prijs te krijgen voor hun producten. De situatie is niet langer houdbaar”, zegt woordvoerster Anne-Marie Vangeenberghe.
Ook hier is Albert Heijn kop van jut: “Zij zetten de prijs laag, en de rest moet meedoen. Albert Heijn kan dat, omdat onder meer de lonen lager liggen, maar ze trekken de rest mee naar beneden. Die betalen bijgevolg minder aan de boer.” De Boerenbond herhaalt dat voedsel niet als ‘lokmiddel’ kan worden gebruikt.
Het ABS waarschuwt overigens nog voor een bijkomend gevaar: “Albert Heijn werkt vooral met Nederlandse producten. De Belgische warenhuizen zetten meer Belgische producten in de rekken. Als Albert Heijn blijft groeien, betekent dat binnenlandse afzet die we kwijtspelen”, aldus nog Hendrik Vandamme.
Albert Heijn zelf benadrukt in een reactie dat het verse producten steeds inkoopt via contractteelt, en er dus vaste afspraken op voorhand worden gemaakt over prijs en benodigde volumes. “Zo kan Albert Heijn zijn klanten de hoge kwaliteit bieden die zij van ons verwachten en wordt aan boeren en telers in zowel Nederland als België zekerheid geboden”, aldus de distributeur.