In België werden vorig jaar bij de zes producenten van aardappelproducten liefst 3,2 miljard kilo aardappelen verwerkt tot frieten, kroketten, gratin dauphinois en noem maar op. Het levert ons land de titel van allergrootste aardappelproductenfabrikant op, een eer die we voorheen moesten afstaan aan de Noorderburen.
Geen frietjes voor de Belgen
Hoewel het record in frietenland België meer op zijn plaats lijkt, is 90% van de productie bestemd voor export. Chris Moris, directeur-generaal van Fevia, legt uit dat de friet zeer “trendy” is in groeregio’s als China en Latijns-Amerika. Fastfoodrestaurants rijzen er als paddestoelen uit de grond, en met hen dus ook de Westerse frietcultuur.
Ook de rest van de Belgische voedingsindustrie moet zich naar het buitenland richten. “De prijs van de grondstoffen, en dan vooral de landbouwproducten, blijft stijgen, terwijl ook de verkoopprijs onder druk staat door de concurrentieslag tussen de supermarktketens. Export is bijgevolg de logische uitweg“, aldus nog Chris Moris. Reeds 49,4% van de totale productie ging vorig jaar naar het buitenland, en dat cijfer zal volgens Fevia alleen maar toenemen. Ook voor de frietproducenten.