De chocoladefabriek van Ferrero in Aarlen moet tijdelijk de deuren sluiten naar aanleiding van de recente salmonella-uitbraak. Alle producten moeten uit de rekken, heeft het federaal voedselagentschap beslist.
Fabrikant moet garanties bieden
“Op basis van de onderzoeken die het FAVV heeft uitgevoerd en de vaststelling van de laatste uren, dat het bedrijf niet in staat is om volledige informatie aan te leveren voor dit onderzoek, trekt het Agentschap vandaag de toelating van de fabriek te Aarlen in”, zo meldt het voedselagentschap op zijn website. Alle producten die in Aarlen werden geproduceerd, worden teruggeroepen: het gaat om alle producten van het type Kinder Surprise, Kinder Surprise Maxi, Kinder Mini Eggs en Schoko-bons, ongeacht het lotnummer of de vervaldatum. Ook aan de retailers wordt gevraagd de producten uit de rekken te nemen.
Het FAVV volgt naar eigen zeggen nauwgezet alle stappen die Ferrero onderneemt op, en zal de heropening van de fabriek pas toelaten wanneer de fabrikant de nodige garanties kan bieden met betrekking tot het naleven van de regels en voorschriften voor voedselveiligheid. Het agentschap eist ook dat Ferrero zijn klantvriendelijkheid op punt stelt.
De afgelopen dagen kreeg Ferrero al flink wat kritiek om zijn laattijdige en gebrekkige crisiscommunicatie. Deze beslissing van het FAVV is dan ook een ferme – en dure – blamage voor de chocoladefabrikant.