De biefstukboom vangt meer en meer wind. Volgens statistieken van de federale overheidsdienst Economie eten Belgen elk jaar minder vlees. In de periode 2004-2009 is duidelijk een neerwaartse trend in de vleesconsumptie te zien. Gemiddeld at men in 2009 al 6 kilo minder vlees dan in 2004.
In 2009 at men nog ongeveer 90 kilo vlees per persoon. Anno 2004 lag die hoeveelheid evenwel 6 kilo hoger. Vooral varkensvlees moest inboeten. De gemiddelde Belg at vorig jaar zowat een vijfde minder varkensvlees.
Varken blijft de meest populaire vleessoort, al geeft men tegenwoordig volgens de overheidsdienst wel steeds meer de voorkeur aan kip, konijn en wild. Van de jaarlijks 90 kilogram vlees die de Belg verorbert, is meer dan 40 kg van een varken afkomstig. Op de tweede plaats komt kip, met ruim 20kg. De koe hoeft zich evenwel niet uitgesloten te voelen. Zij verdient een derde plaats op onze borden, met 18kg per persoon.