Ondanks de gestegen prijzen kocht de gemiddelde Belg vorig jaar opnieuw meer verse groenten en fruit. Goed nieuws na een consumptiedaling in 2009. De supermarkt blijft veruit het belangrijkste distributiekanaal, met net geen 50 procent van het aankoopvolume. Dat blijkt uit gegevens van het GfK PanelServices Benelux, dat het aankoopgedrag van Belgen volgt in opdracht van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM).
Aankoopvolume per bezoek stijgt
In 2009 gingen Belgische gezinnen als gevolg van de economische crisis en de stijgende werkloosheid minder vaak naar de winkel. Een jaar later bleef het aantal winkelbezoeken stabiel, maar steeg het aankoopvolume per winkelbeurt wel met net geen 2%.
De gemiddelde Belg kocht 1,5 procent meer groenten, ondanks een prijsstijging van 8,6 procent. De consumptie van fruit steeg zelfs met 2,3 procent, terwijl fruit toch 1,5 procent duurder werd. In totaal gaf de gemiddelde Belg vorig jaar bijna 165 euro uit aan vers fruit en 136 euro aan verse groenten.
De grootdistributie blijft met ruim 82% van het volume veruit het belangrijkste verkoopkanaal voor verse groenten en fruit. Supermarktketens zijn goed voor 48,5%, de hard discounters nemen 21% voor hun rekening, de buurtsupers 12,7%.
Tomaat en wortelen op kop
Tomaat en wortelen blijven veruit de populairste groenten: elk 10 kilogram per Belg per jaar. Andere toppers zoals sla, prei, champignons, paprika en pepers alsook bloemkool kenden een lichte winst: we consumeren er 2 tot 4 kilogram per jaar van. Radijsjes (+ 39%), bonen (+ 38%), savooikool (+ 24%), raapjes (+ 19%), andijvie (+ 19%) en venkel (+ 18%) wonnen vorig jaar sterk aan populariteit, maar kunnen qua volumes niet tippen aan de eerder genoemde groenten.
Jonagold blijft primus ondanks lichte daling
De appel blijft met 16,2 kilogram in 2010 de meest geliefde vrucht van de Belg. Toch daalde het marktaandeel licht, naar 20,5%. Sinaasappelen (14,7 kg) en bananen (12,6 kg) stegen respectievelijk 7 en 8 procent ten opzicht van 2009. Ook peren kenden een goed jaar, met een stijging van 4 procent tot ruim 5 kilogram per persoon per jaar.
Bij de appelen blijft Jonagold de belangrijkste variëteit (48,5% marktaandeel), hoewel de soort terrein verliest aan nieuwere appelvariëteiten zoals Kanzi, Pink Lady en Belgica. Ook Granny Smith is aan een opmars bezig. Twee verkochte peren op drie zijn nog altijd van het Conférence-ras, maar de Doyenné du Comice – al goed voor 20% van de markt – kende vorig jaar een groei van liefst 23%.