Belbeef, dat rundsvlees van Belgische herkomst en duurzaamheidsstandaarden zoals verdoofde slachting moet garanderen, is helemaal niet zo transparant als bedoeld. Van een derde van de door Febev onderzochte stalen blijkt de herkomst niet correct terug te vinden.
Vlees komt niet altijd overeen met verpakking
Het Belbeef-label voor rundvlees moet sinds 2016 aanduiden dat het vlees in de retail gegarandeerd van Belgische origine is en onder strikte voorwaarden is gekweekt en verwerkt. Sinds 1 oktober dit jaar zijn die voorwaarden overigens verder verstrengd, met aanvullende criteria rond duurzaamheid. Een van die nieuwe bepalingen is bijvoorbeeld verplicht verdoofde slachting. Het label moet ook voor meer transparantie en controleerbaarheid in de vleesindustrie zorgen.
Hoewel het meeste rundvlees in de supermarkten het Belbeef-label draagt, kon Febev de oorsprong van maar liefst 22 van de 34 stalen in een steekproef niet terugvinden. Nochtans is het de bedoeling dat precies de afkomst altijd gecontroleerd kan worden: van elk geslacht rund moeten slachthuizen het oor bewaren, dat een uniek nummer bevat. Dat oornummer wordt dan ook op de verpakking van het vlees vermeld. In zestien gevallen (dus zowat de helft) was het oor verdwenen, in nog eens zes gevallen kon het staal niet getraceerd woden: amper twaalf stalen waren dus wél in orde.
Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) komt bij controles tot soortgelijke conclusies. Bij de verwerking van vlees loopt het volgens het FAVV regelmatig mis als het gaat over etikettering en traceerbaarheid.
“Bepaalde dieren of delen vermengd bij het slachten”
Toch gaat het niet om fraude, maar louter om menselijke fouten, meent alvast Delhaize. Dat er soms een vermenging van DNA is komt volgens de supermarktketen doordat er bij het slachten of versnijden bepaalde runderen of delen van runderen zijn vermengd. “Er zijn in de keten gewoon nonchalances geweest waarbij er bepaalde dieren of delen vermengd zijn. Op dat moment wordt de traceerbaarheid natuurlijk doorgeknipt.” Toch is de keten naar eigen zeggen 100% zeker van de origine van haar vlees: “Er is dus geen sprake van dat andere runderen van andere landen in die keten terechtkomen. Er is dus ook geen impact op smaak of voedselveiligheid”, klinkt het.
Dat lijkt ook de teneur bij andere retailers en spelers in de sector te zijn, want geen enkele keten heeft het vlees sinds de bekendmaking van de onderzoeksresultaten uit de rekken gehaald. Colruyt benadrukt wel dat het 98% van het vlees in de winkels zelf versnijdt, verwerkt en verpakt. Op die manier kan de keten de productie naar eigen zeggen volledig controleren.
Niettemin reageren minister van Volksgezondheid Maggie De Block en minister van Consumentenzaken Kris Peeters dat het FAVV de zaak verder gaat onderzoeken en de controles zal verscherpen. Ze noemen het nieuws “zeer alarmerend” en zien er “meer dan nonchalance” in.