Volgens een studie van de Zweedse technische universiteit Chalmers moet de consumptie van rundsvlees met de helft omlaag om de klimaatdoelstellingen van de Europese Unie te halen. De EU wil dat de uitstoot van schadelijke gassen tegen 2050 met 50% daalt.
Kleine impact voedselverspilling
Uit verschillende scenario’s in de studie blijkt dat het vrijwel onvermijdelijk is om de consumptie van runds- en schapenvlees met de helft terug te schroeven. Het aanpakken van voedselverspilling zou dan weer slechts een kleine impact hebben op het klimaat: in het meest optimistische scenario zou het terugdringen van voedselverspilling de uitstoot van schadelijke gassen met slechts 1 tot 3% laten dalen. De veestapel is dan weer goed voor 75% van alle schadelijke uitstoot in verband met voeding.
Een andere studie van de University of Virginia toont dan weer dat consumenten misschien hun dieet zouden aanpassen als er labels op producten komen die aantonen wat de impact van het product op het milieu is. Zo kan de consument vergelijken welke producten het grootste effect hebben.