Drie jaar na de opening van de eerste vestiging staat de teller al op drie voor de keten van biologische verswinkels BE O Versmarkt. Hoewel het bedrijf niet overhaast wil groeien, staat ook nummer vier al in de steigers.
Verse seizoensproducten
Op donderdag 10 januari opent de nieuwe winkel in de Lange Leemstraat, vlakbij het duurzame woonproject ’t Groen Kwartier, in een pand waar voordien een Spar supermarkt gevestigd was. Met een oppervlakte van 900 m² is het de grootste vestiging van de keten tot nu toe. BE O wil vooral een markt zijn, een ontmoetingsplek voor mensen die op zoek zijn naar verse kwaliteitsproducten.
De versmarkt verkoopt een beperkt basisassortiment van ongeveer 350 bio-referenties, met veel aandacht voor verse groenten en fruit van het seizoen, en een ruime keuze aan noten, zaden, deegwaren in bulk. Daarnaast is er een broodafdeling, een verstoonbank met kazen en gerechten, en een koelmeubel met zuivel, vlees en vegetarische producten. Het assortiment verpakte foodproducten is eerder beperkt: onder andere sappen, wijnen en Siciliaanse specialiteiten.
Goedkoper dan de supermarkt
BE O (de O staat voor Organic) werd drie jaar geleden opgericht door Henri Vercruysse en Philippe Woitrin, voormalig eigenaar van Lima. Een eerste winkel opende in het centrum van Gent, een tweede volgde in Nevele. In mei van dit jaar zal de vierde vestiging open, nabij Tour & Taxis in Brussel. Een eerder geplande opening in het centrum van Brugge werd uitgesteld om administratieve redenen, maar staat nog wel op de planning.
Het bedrijf wil biologische basisproducten betaalbaar maken voor iedereen. Door groenten, fruit, brood, kazen, vlees, zaden en noten rechtstreeks bij de teler aan te kopen, kan de retailer naar eigen zeggen zelfs goedkoper zijn dan het bio-aanbod in de supermarkt, terwijl de leveranciers toch een faire prijs krijgen. “We hechten veel belang aan een eerlijke relatie met onze producenten. Zij moeten hun boterham kunnen verdienen, en onze klanten moeten tevreden zijn.” BE O gaat prat op een goed georganiseerde logistiek en heeft voedselverlies volledig onder controle. “Hier gaat niets verloren. De winkel in Gent heeft een Versbar die resten verwerkt in sappen, soepen en gerechten. We beleveren er de horeca met een elektrische bakfiets.” Het bedrijf werkt ook samen met Too Good To Go, de app die voedselverspilling tegengaat.