Flavanolen zijn gezond
“Het was al langer bekend dat flavanolen gezond zijn”, zegt Herwig Bernaert, directeur innovatie bij Callebaut. “Het probleem bij het productieproces van chocolade is dat flavanolen instabiel zijn. Bij de conventionele productieprocessen gaan ze verloren tijdens de fermentatie van de cacao. We hebben een manier gevonden om de stappen tijdens het productieproces – de fermentatie, het droogproces en het roosteren – te optimaliseren. Door de blootstelling van de flavanolen aan hitte en zuurstof tot een minimum te beperken, slaagden onze onderzoekers erin om tot 80% van de flavanolen te behouden in de chocolade.”
In april 2005 kon het Research & Development-centrum in het Oost-Vlaamse Wieze al melden dat het een nieuw procédé had ontwikkeld om de waardevolle flavanolen in de chocolade te bewaren. De nu officieel goedgekeurde Acticoa-gezondheidsclaim stelt dat “een dagelijkse inname van 200 mg flavanolen de elasticiteit van de bloedvaten bevordert en daarmee de normale bloedsomloop”.
“Een belangrijke doorbraak voor het bedrijf en de hele chocoladesector“, zegt Herwig Bernaert, die consumenten echter wel meteen afraadt om al te veel chocolade te eten. “Je moet nu niet overmatig gaan consumeren. In een normale, gezonde levensstijl volstaat 20 tot 30 gram donkere chocolade per dag.”
4 miljard euro jaaromzet
Met een jaaromzet van ongeveer 4,8 miljard Zwitserse frank (ca. 4 miljard euro) in zijn gebroken boekjaar 2011-2012 is Barry Callebaut wereldleider op de markt van hoogkwalitatieve cacao en chocolade. De onderneming, met hoofdkantoor in Zürich, heeft circa 50 productievestigingen wereldwijd en telt dik 8.000 medewerkers.
Het bedrijf trok zich in september vorig jaar volledig uit de consumentenmarkt terug en levert sindsdien nog uitsluitend aan de voedselindustrie, van industriële fabrikanten tot ambachtelijke en professionele verwerkers van chocolade (chocolatiers, banketbakkers en horeca). Barry Callebaut verkoopt zijn producten in meer dan 100 landen.