De salmonellabesmetting bij Barry Callebaut heeft grote gevolgen: niet alleen worden 30 vrachtwagens aan chocolade uit de fabriek vernietigd, ook 73 andere bedrijven kregen al mogelijk besmette chocolade.
Vrachtwagens vol chocolade
In de fabriek van Barry Callebaut in Wieze, Oost-Vlaanderen, is begin vorige week een salmonellabesmetting ontdekt. ’s Werelds grootste chocoladefabriek ging daarom op slot en zal alle lijnen desinfecteren. De tonnen chocolade die nu nog in de fabriek aanwezig zijn, worden vernietigd. Een woordvoerder van de chocolademaker heeft het tegenover Belga over een “dertigtal vrachtwagens”.
Veel chocolade is inmiddels echter al bij andere bedrijven terechtgekomen, die de grondstof verwerken tot pakweg pralines en repen. In totaal zou het om 73 bedrijven gaan. Al voor het weekend lieten onder meer Neuhaus, The Belgian Chocolate Group, Guylian en Mondelez (Côte d’Or) de productie stilleggen uit voorzorg. Ze moeten nu testen of ook hun leveringen met salmonella zijn besmet.
Neuhaus moet desinfecteren
Bij Neuhaus blijkt dat al het geval te zijn: de pralineproducent moet 80 ton chocolade naar de afvalverwerker sturen. De fabriek gaat twee tot vier weken dicht om alles te kunnen desinfecteren. “Een groot deel van de mogelijk besmette chocolade was toen al gebruikt in onze fabrieken“, zegt CEO Ignace Van Doorselaere aan La Dernière Heure. “We hebben de hele productie en de betrokken voorraad moeten isoleren en vernietigen, maar ook onze fabriek moeten sluiten.”
Van Doorselaere vindt dat het bedrijf te laat is verwittigd. Gelukkig heeft Neuhaus nog voor drie tot vier weken voorraad, iets wat volgens Barry Callebaut bij de meeste van zijn klanten het geval is. Sneller alarm slaan kon niet, klinkt het nog bij de chocoladeleverancier.