De fabriek van Barry Callebaut in Wieze zal begin augustus weer kunnen opstarten. De schoonmaak na de salmonellabesmetting loopt voorspoedig, laat het bedrijf weten.
Opstart in fases
“Vandaag kunnen we aankondigen dat de opkuis van de chocolade en het reinigen van onze installaties voorspoedig verloopt”, vertelt woordvoerder Korneel Warlop aan VRT NWS. De eerste lijn van de chocoladefabriek zal begin augustus weer kunnen opstarten.
“Het gaat om een gefaseerde opstart”, aldus Warlop. “Elke week zullen meer lijnen en dus meer productiecapaciteit operationeel worden. We voorzien dat dit proces enkele weken in beslag zal nemen vooraleer we opnieuw de volledige capaciteit van onze Wieze fabriek kunnen benutten.”
Niet in de winkels
De fabriek, die chocolade levert aan producenten over heel Europa, is sinds eind juni dicht nadat er een salmonellabesmetting werd vastgesteld. Inmiddels zou uit onderzoek van Barry Callebaut blijken dat er nog geen besmette producten in de voedselbevoorrading terechtkwamen, noch in België noch in het buitenland.
Wel moesten verschillende chocolade- en snoepproducenten, waaronder Neuhaus, hun eigen productie stopzetten omdat ze mogelijk besmette chocolade ontvingen. In totaal kregen 73 bedrijven chocolade uit het gecontamineerde lot.