Arvesta, de landbouwleverancier achter Aveve, heeft in het Naamse Mettet een installatie geopend die plantaardige eiwitten produceert uit lokaal geteelde gele erwten.
Voor lokale vleesalternatieven
Het project, dat vier jaar in ontwikkeling is geweest, is het eerste in zijn soort binnen de Benelux. Arvesta ziet de fabriek, ‘Nuverta’ genaamd, als een strategische stap in de verduurzaming en economische versterking van de landbouwsector. De fabriek kan 12.000 ton gele erwten per jaar omzetten in 3.000 ton eiwitpoeder (en nog 7.500 ton zetmeel en 1.500 ton vezels).
De grondstoffen worden geleverd aan de voedingsindustrie, maar ook aan producenten van huisdierenvoeding en veevoeder. De erwten haalt Arvesta bij boeren in België en Noord-Frankrijk. Door gele erwten te telen, krijgen zij niet alleen nieuwe verdienmodellen, de teelt kan ook bijdragen aan een betere bodemkwaliteit en het verminderen van de stikstofuitstoot.
“We merken in de voedingsindustrie dat er een grote vraag is naar lokale, gezonde en duurzame ingrediënten. Met onze producten uit lokale gele erwten kunnen we aan deze vraag beantwoorden. Samen kunnen we zo werken aan een voedingsketen die zowel economisch als ecologisch duurzaam is”, zegt businessdevelopmentmanager Charlotte Van Tendeloo.