Superettes al het verst gevorderd
Vanaf 1 oktober ontvangen de 1,6 miljoen werknemers die maaltijdcheques krijgen van hun werkgever enkel nog elektronische maaltijdcheques. Wie tijdens de maand september nog papieren maaltijdcheques krijgt (half oktober bleek dat zo’n 10.000 bedrijven nog altijd papieren cheques verdelen), kan die wel nog opmaken tot en met eind december. Vanaf 1 januari 2016 is het echter onherroepelijk over en uit voor de papieren versie.
Uit een bevraging van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen blijkt echter dat vandaag nog maar de helft van die winkels betalingen met de elektronische maaltijdcheque accepteert. De superettes blijken al het verst gevorderd, maar dat is veel minder het geval bij de bakker of de slager om de hoek, aldus het NSZ. Ook de drie uitgevers van dergelijke cheques (Sodexo, Edenred en Monizze) bevestigen dat het bij de kleinhandel nog lang niet storm loopt voor de elektronische opvolger.
Koele minnaars
De zelfstandigenorganisatie begrijpt de terughoudendheid van die voedingswinkels: “Handelaars moeten een contract sluiten met drie uitgevers om al hun klanten de kans te geven te betalen met een elektronische maaltijdcheque. Een gezamenlijk contract zou veel beter geweest zijn en alles overzichtelijker maken”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Daarnaast moeten handelaars zich ook een terminal aanschaffen, wat hen extra op kosten jaagt. In die zin was een papieren maaltijdcheque veel eenvoudiger: of ze stuurden die terug naar de desbetreffende uitgever, of ze betaalden er hun leveranciers mee.”
NSZ is al een hele tijd een fervent voorstander van de schrapping van de maaltijdcheque, óók de elektronische. De tegenwaarde van de cheque kan dan geboekt worden als een netto vergoeding op de loonbrief onder de noemer ‘maaltijdvergoeding’, vindt de organisatie. Maar, zo vervolgt Mattheeuws: “Ook al zijn we geen voorstander van dergelijke cheques, toch raden we alle lokale voedingswinkels aan om hun klanten de kans te geven met elektronische maaltijdcheques te betalen.”
“Indien de kleinhandel dat niet doet, zal de sector een deel van zijn klanten zien afhaken”, zo vreest het NSZ: “Die zullen alle boodschappen dan bij de supermarkt doen, waar de elektronische maaltijdcheque wel overal wordt geaccepteerd. Dat zou bijzonder jammer zijn voor de sector.”
De bevraging van het NSZ gebeurde bij 631 lokale voedingswinkels – bakkers, slagers, groentewinkels, viswinkels, kaaswinkels, traiteurs en superettes.