Alle winkels van Aldi waar maandag een spontane staking uitbarstte, zijn inmiddels weer open. Vanmiddag starten de onderhandelingen. Toch zijn verdere acties niet uit te sluiten, want werknemers klagen over een structureel te hoge werkdruk.
Twee mislukte vergaderingen
In een bedrijf dat bijna nooit staakt, was het lopend vuurtje waarmee de spontane actie in de Aldi in de afdeling Erpe-Mere maandag uitbreidde ongezien. Uiteindelijk hielden 36 supermarkten de deuren dicht. Het ging daarbij vooral om vestigingen in Oost-Vlaanderen die onder het district Erpe-Mere vallen.
Vanochtend gingen alle winkels weer open, nadat de nationale onderhandelaars van de supermarktketen gesprekken hebben vastgelegd tussen de directie en de vakbonden. Die beginnen al deze middag in Affligem en worden ook buiten Oost-Vlaanderen wellicht met argusogen gevolgd.
De onvrede zit immers diep, en het was de beëindiging van de coronatoeslagen die de emmer liet overlopen. Eind juni stopten de extra financiële compensaties, terwijl het even druk zou zijn gebleven in de winkels. Na de vakantieperiode werden in de centrale van Erpe-Mere daarom twee vergaderingen gehouden, maar de medewerkers voelden zich niet gehoord. Integendeel, de situatie escaleerde na een ongelukkige uitspraak van de lokale directeur.
‘No-compromise’-model zet hoge druk
Behalve de coronamaatregelen is de hoge werkdruk een oud zeer bij de werknemers. De directie bepaalt het aantal arbeidsuren dat per week aan een vestiging wordt toegewezen en met die uren moet de supermarkt rond zien te komen. Dat aantal uren was volgens de vakbonden al krap, zeker omdat Aldi niet meer de discounter van vroeger is maar zich steeds prominenter als volwaardige supermarkt opwerpt, en de coronacrisis kwam als klap op de vuurpijl. Vooral de winkelmanagers zouden volgens De Standaard met de handen in de haren zitten.
Het nieuwe concept van Aldi is immers veel arbeidsintensiever: als ‘no-compromise’-supermarkt bakt Aldi tegenwoordig bijvoorbeeld ter plaatse brood. De keten heeft nu ook een ruimer assortiment, dat niet alleen handmatig en vaker in de rekken moet worden gezet, maar waarop de voorraadruimtes ook niet altijd voorzien zijn. Ook de vele innovaties en aanpassingen op de winkelvloer brengen groeipijnen met zich mee.
Als de gesprekken dus niet goed verlopen, is de kans groot dat er in de volgende dagen en zelfs weken nog acties zullen uitbreken, ook in andere districten. Vakbond BBTK had het tegenover HLN al op voorhand over stakingspiketten, zodat de winkels dicht blijven, maar binnen de rekken wel worden aangevuld. De onvrede reikt echter verder dan alleen bij Aldi: BBTK-vakbondsafgevaardigde Jan De Weghe ziet ook onrust bij andere grote retailers. Hij waarschuwt voor nog meer acties in de distributiesector in de loop van dit najaar.