Supermarktketen Albert Heijn gaat minder suiker gebruiken in zijn voeding. Gemiddeld zal een klant van Albert Heijn volgend jaar een kwart minder suiker vinden in honderd huismerkproducten.
Niet vervangen door zoetstoffen
Albert Heijn kiest daarbij voor producten die vooral populair zijn bij gezinnen, zoals yoghurt, ketchup en koekjes. Die zullen binnenkort allemaal tien tot veertig procent minder suikers bevatten. Ook het suikergehalte in de frisdranken van het huismerk wordt de komende jaren met tien procent verlaagd.
Om klanten op een eenvoudige manier duidelijk te maken hoeveel suiker een frisdrank bevat, zal de keten werken met kleuren, waarbij oranje staat voor geen suiker en dieprood voor veel suiker.
De eerste honderd producten met minder suiker moeten tegen het einde van het jaar in de winkels liggen, maar de komende tijd zal ook de rest van het assortiment aangepakt worden. Bijna nergens wordt de suiker vervangen door kunstmatige zoetstoffen, behalve bij de frisdranken.
Ook bij Delhaize wordt al langer werk gemaakt van het terugdringen van het suikergebruik. De kersverse Belgische zusterketen van AH heeft op dat vlak al heel wat producten laten analyseren, om na te gaan hoe het vet-, suiker- en zoutgehalte kan worden teruggebracht zonder de smaak te veranderen.