Albert Heijn gaat van start met het vermelden de CO2-uitstoot op de verpakking eigenmerkproducten en bij recepten. De retailer wil klanten tonen welke impact hun keuze heeft op het klimaat.
Klimaatbewuster koken
Op de verpakkingen van een 130-tal referenties kip, varken, eieren, zalm en vegetarische producten van het eigen merk vermeldt Albert Heijn vanaf deze week de CO2-uitstoot per kilogram product. De retailer gaat het aantal betrokken producten verder uitbreiden. Bedoeling is om klanten beter te informeren over de impact van hun voedingskeuzes. Bij recepten toont de supermarktketen in welke categorie van ingeschatte CO2-uitstoot het recept valt: van zeer laag tot zeer hoog. In de AH-app kunnen klanten recepten filteren op hun CO2-uitstoot.
Het is slechts één van de maatregelen die Albert Heijn neemt om de uitstoot tegen 2030 te verminderen met 45% vergeleken met 2018, en in 2050 netto-nul uitstoot te bereiken. Een ander opmerkelijk initiatief is de introductie van gehaktvarianten met een lagere uitstoot: de retailer lanceert runder-kipgehakt en een runder-kipburger. Die hebben 37% minder uitstoot per kilogram dan rundervarianten en ze zijn ook goedkoper.
Navulverpakkingen worden de norm
Ook in het non-foodassortiment komt Albert Heijn met duurzamere verpakkingen en producten. Het vloeibare wasmiddel van het huismerk wordt het meest geconcentreerde op het schap, met slechts 30 ml per wasbeurt. De douchegels en shampoos van Albert Heijn zijn vanaf nu 100% microplasticvrij, 100% veganistisch en verpakt in 100% gerecycleerd plastic. Navulverpakkingen moeten de norm worden. Compactere rollen toiletpapier met 50% meer vellen per rol besparen jaarlijks 102.000 kg aan verpakkingsmateriaal, of 328 ton CO2-equivalent.
Vanochtend publiceerde Albert Heijn al voor de zevende keer haar duurzaamheidsverslag, met een overzicht van belangrijke stappen die de retailer al heeft gezet – onder andere op het vlak van verpakkingsmateriaal, plantaardig assortiment, gezondere producten met Nutri-Score A en B, duurzamer transport, circulair verbouwen en energiebesparing.