Op termijn hoopt Ahold Delhaize winst te maken met e-commerce, vandaag draait het vooral om het pakken van marktaandeel, zegt CEO Frans Muller. In de Verenigde Staten wil de fusiegroep ook groeien door acquisities.
Achterstand inlopen
Dinsdag ontving de retailer journalisten en financieel analisten in New York om zijn nieuwe strategie toe te lichten. In de groeiambities speelt e-commerce een sleutelrol: de onlineomzet moet tegen 2021 verdubbelen. Om dat ambitieuze doel te bereiken, zet Ahold Delhaize onder andere in op robotisering, data-analyse en kleine, geautomatiseerde magazijnen die snelle leveringen vanuit winkelpunten mogelijk maken. In de VS komen er volgend jaar bovendien 600 afhaalpunten bij. Die investeringen zijn nodig om te concurreren met Amazon, Walmart en Kroger.
De groep heeft online namelijk een achterstand in te lopen. Dat e-commerce op zich niet winstgevend is, vormt voor de topman momenteel geen bezwaar: aan De Tijd verduidelijkt hij dat je die activiteit niet geïsoleerd mag bekijken. Webshops versterken de supermarkten, en wie niet investeert in e-commerce, verliest klanten aan de concurrentie. Bovendien kan online wél winstgevend zijn in dicht bevolkte grote steden. Aan CNBC verklaart Muller dat de toekomst van e-commerce ligt in een mix van verschillende logistieke modellen: same day delivery, next day delivery en click & collect…
Consolidatie in de VS
Ook in Europa schakelt de groep online een versnelling hoger: het distributiecentrum van bol.com breidt uit, Albert Heijn test een slim deurslot om boodschappen te leveren wanneer klanten niet thuis zijn, en in België moeten Delhaize en bol.com nauwer gaan samenwerken. Groeien wil Ahold Delhaize echter niet enkel online, maar ook met de fysieke winkels. De grootste Amerikaanse keten, Stop & Shop, krijgt een grondige herpositionering waarbij alle winkels vernieuwd worden. In de VS wil de groep ook een drijvende rol spelen in een verdere consolidatie van de foodretailsector. Flink wat kleine én grote foodretailers hebben het momenteel moeilijk, en Ahold Delhaize heeft geld. Overnames of fusies maken dan ook deel uit van het strijdplan.
Muller ziet echter geen heil in een sanering van het aantal winkelmerken in de VS, waar Ahold Delhaize vandaag vijf verschillende uithangborden heeft. Foodretail is echter lokaal, volgens de CEO: “Het is een misverstand te denken dat we zo een fortuin zouden kunnen besparen. Onze lokale merken staan dicht bij hun gemeenschap. Ze begrijpen de lokale noden. Ze kunnen bogen op een sterke geschiedenis en een grote aantrekkingskracht bij onze klanten.”