Ondanks de naweeën van een Amerikaanse woke-rel en de blijvend dure pintjes, start AB InBev het jaar beter dan verwacht. Zowel de omzet als de winst stijgen meer dan verhoopt.
Volume zakt nog
Het eerste kwartaal eindigt voor AB InBev met 2,6% meer omzet en 5,4% meer EBITDA (goed voor 4,99 miljard dollar of 4,64 miljard euro). De winstmarge steeg met 90 basispunten tot 34,3%. Nochtans daalden de volumes weer licht met 0,6%. De groei is dus volledig te danken aan prijsverhogingen en kostenbesparingen.
Het volume eigen bieren daalde zelfs met 1,3%, terwijl het verkochte volume niet-bier met 3,5% klom. Analisten vreesden echter een grotere volumedaling en noemen de resultaten net als CEO Michel Doukeris “bemoedigend om het jaar mee te starten”.
Corona op de kaart
Vooral in Noord-Amerika zijn er de eerste tekenen van herstel, na een marketingstunt die verkeerd uitpakte en de brouwerijgroep al een jaar achtervolgt. Toen transgender influencer Dylan Mulvaney een gepersonaliseerd blik Bud Light kreeg, keerde conservatief Amerika zich prompt tegen het merk en verloor de pils op slag het marktleiderschap in de VS. Vandaag moet Bud nog steeds rivaal Modelo Especial voor laten, maar de terugval krimpt.
In Europa ziet AB InBev margeherstel met dank aan prijszettingsacties en aanhoudende premiumisering. De premium- en super-premiummerken zijn er nu goed voor ongeveer 56% van de opbrengsten. De brouwerijreus wil biermerk Corona ook van zijn virale connotatie ontdoen door Corona Cero sponsor van de Olympische Spelen te maken.