’s Werelds grootste bierbrouwer AB InBev is erin geslaagd een voedzame vezelrijke ontbijtdrank te ontwikkelen op basis van de droge graanresten die overblijven na het brouwen van bier. Het product werd ontwikkeld in Leuven.
Granendrankje ‘Canvas’
Wereldwijd zorgen de bierbrouwers jaarlijks voor 30 miljoen ton graanresten, die nog hoge waarden aan proteïnen en vezels bevatten. Traditiegetrouw gaat het gros van die restanten ‑ grosso modo zo’n 90% ‑ naar veeboeren, die het gebruiken als voeding voor hun dieren. De rest wordt als afval weggegooid, maar dat zal nu veranderen.
Dankzij een innovatie van het Leuvense GITeC (AB InBev’s Global Innovation & Technology Center) kan de Leuvense groep nu immers de graanresten die overblijven na het brouwproces hergebruiken als basis voor nieuwe, kwalitatief hoogwaardige en natuurlijke voedingsproducten. “Onze nieuwe technologie maakt het mogelijk om honderdduizenden proteïnen en vezels uit graanresten te behouden en de nutritionele waarden ervan in te zetten voor menselijke consumptie”, zegt biochemicus Jorge Gil-Martinez. “Dat kan ook 75% CO2-vermindering genereren, aangezien deze plantaardige voedingsstoffen via circulaire economie veel duurzamer zijn dan traditionele voedingsbronnen zoals vlees.”
De eerste commerciële toepassing in een wellicht lange rij is een vezelrijk ontbijtdrankje, ‘Canvas’ genaamd. “Elk flesje levert 39% van de dagelijks aanbevolen waarde aan voedingsvezels”, aldus de uitvinder. Het granendrankje, vorig jaar als kickstartproject gelanceerd, wordt momenteel aan de oostkust van de Verenigde Staten verkocht in vijf smaken:cacao, chai, latte, matcha en vanille. Binnenkort volgt de westkust en als de reacties van de consument positief zijn, zal AB InBev het drankje ook in Europa lanceren.