Goed voor mens en planeet
Peulvruchten zijn de eetbare gedroogde zaden van vlinderbloemige gewassen als bonen, erwten, kikkererwten en linzen. Dit basisvoedsel wordt al meer dan 10.000 jaar gekweekt over de hele wereld. Peulvruchten bevatten veel eiwitten, vezels, vitaminen en aminozuren en dragen bij tot de verbetering van de volksgezondheid.
Daarnaast zijn ze ook erg belangrijk voor onze voedselketen. Wereldwijd lijden meer dan 800 miljoen mensen aan acute of chronische ondervoeding. Bovendien ontstaan er steeds meer gezondheidsproblemen die verband houden met slechte voedingsgewoonten. Wat vaker peulvruchten serveren kan hierop een positieve invloed hebben.
Peulvruchten zijn ook goed voor onze planeet. Zij hebben een lage ecologische voetafdruk en gebruiken bodembacteriën om stikstof uit de lucht te halen. Ze vragen ook tot de helft minder water, waardoor ze makkelijk geteeld kunnen worden in gebieden die gevoelig zijn voor droogte. Gelet op hun natuurlijke bron van meststoffen, die de bodem verrijken, spelen zij een belangrijke rol in rotatieteelt. In vele ontwikkelingslanden worden peulvruchten bovendien gekweekt door kleinere boeren, waaronder heel wat vrouwen.
Wereldwijd ‘Peulvruchtenfeest’
Naar aanleiding van het ‘Internationaal Jaar van de Peulvrucht’ lanceerde de Global Pulse Confederation de ‘Global Pulse Brand’, een merknaam die alle wereldwijde acties in de campagne voor peulvruchten overkoepelt. Dit is een belangrijk onderdeel van de inspanningen van de agro-industrie om het bewustzijn rond peulvruchten te verhogen.
Ook het Belgisch Peulvruchten Comité neemt deel aan de campagne. Met een eerste actie morgen, woensdag 6 januari, onder de naam #PulseFeast willen de organisatoren wereldwijd oproepen om het jaar gezond te starten met een maaltijd gebaseerd op peulvruchten. Hiertoe worden oproepen gelanceerd op verschillende sociale media onder de naam LovePulses.