(Publireportage) Mars heeft een belangrijke mijlpaal bereikt in het streven naar verantwoorde cacaoteelt. Sinds begin 2023 is 100% van het cacaovolume dat Mars aankoopt om haar Europese productieactiviteiten te bevoorraden, geverifieerd als cacao van verantwoorde herkomst.
Positieve veranderingen in de volledige waardeketen
Dit betekent dat Mars een hoeveelheid cacao van verantwoorde oorsprong zal aankopen die gelijk is aan de hoeveelheden die in de Europese productie worden gebruikt. De overgang naar 100% verantwoorde cacao is een belangrijk onderdeel van de ‘Cocoa for Generations’-strategie van Mars die werd opgestart in 2018 met als doel blijvende, positieve veranderingen in de volledige waardeketen teweeg te brengen voor toekomstige generaties. Ze richt zich op de cruciale kwesties die aangepakt moeten worden om de families van cacaotelers verder te laten groeien, kinderen te helpen beschermen, bossen te behouden en het inkomen van de boeren te verbeteren.
In het laatste ‘Cocoa for Generations’-rapport dat op 18 september 2022 gepubliceerd werd, staat dat Mars goed op weg is om haar wereldwijde doelstelling te bereiken om, tegen 2025, 100% van de gebruikte cacao via het ‘Responsible Cocoa’-programma in te kopen en te traceren. Tegen het einde van 2022 was 68% van de wereldwijde cacao van het bedrijf al afkomstig uit het ‘Responsible Cocoa’-programma en kon 51% van het wereldwijde aanbod getraceerd worden vanaf het niveau van de boerderij tot op het eerste punt van aankoop.
Het goede voorbeeld geven
“Cacao staat al meer dan een eeuw centraal in het succes van onze chocolademerken. Als belangrijke speler hebben wij de verantwoordelijkheid om het goede voorbeeld te geven, ten eerste om een positieve impact te creëren en ten tweede om de sector te stimuleren en een rimpeleffect op gang te brengen. We zijn erg trots dat we krachtige verbintenissen kunnen aangaan en kunnen zeggen dat de cacao die we voor onze Europese productie gebruiken nu voor 100% afkomstig is uit verantwoorde landbouw”, zegt An De Volder, General Manager Mars Multisales Belgium.
“Het is een belangrijke stap voor het bedrijf om voor onze Europese fabrieken 100% verantwoorde cacao te kunnen aankopen. Cacao is essentieel voor onze wereldwijde chocolademerken en voor het dagelijkse bestaan van de naar schatting 350.000 cacaoboeren in onze toeleveringsketen. Als een van ’s werelds grootste inkopers van cacao hebben wij de verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een positieve, duurzame en langetermijnimpact om de boeren en gemeenschappen in onze productieketen te steunen”, aldus Benjamin Guilbert, Vice President Procurement, Mars Wrigley Europe, CIS & Turkey.
“We weten dat er nog veel werk aan de winkel is, maar we zijn vastbesloten om blijvend samen te werken met onze partners om een duurzame, eigentijdse en inclusieve waardeketen voor cacao te creëren. Een keten waarin het milieu wordt beschermd, de mensenrechten worden gerespecteerd en iedereen de kans krijgt om zich te ontplooien”, besluit Inge Jacobs, Senior Director of Human Rights and Social Impact, Mars Wrigley Global
Cacao van verantwoorde herkomst: hoe het werkt
Mars heeft contracten afgesloten om, vanaf 2023, een hoeveelheid cacao van verantwoorde oorsprong aan te kopen die gelijk is aan het volume dat wordt gebruikt in de directe fabrieksactiviteiten in Europa. Het gaat hierbij om: Haguenau (Frankrijk), Janaszówek (Polen), Slough (VK), Steinbourg (Frankrijk), Veghel (Nederland) en Viersen (Duitsland). Deze fabrieken produceren de volgende producten: Balisto®, Bounty®, Celebrations®, Dove/Galaxy®, M&M’s®, Snickers®, Mars®, Maltesers®, Milky Way® en Twix® (melkchocolade).
Wanneer Mars in verband met een product spreekt over ‘verantwoorde cacao’, betekent dit dat het bedrijf voldoende cacao heeft ingekocht van cacaoboeren die deelnemen aan het ‘Responsible Cocoa’-programma. Op deze manier kan de cacao van verantwoorde oorsprong tijdens de verwerking, het transport en de productie worden gemengd met traditionele cacao.
De ‘Responsible Cocoa’ specificatie van Mars stelt duidelijke verwachtingen voor de leveranciers en stelt hen in staat om boeren te ondersteunen die verantwoorde landbouwpraktijken implementeren met meer contante premies. De specificatie bouwt voort op de bestaande certificatievereisten van onder meer Fairtrade en Rainforest Alliance en vereist bijkomende elementen. Deze omvatten onder andere: het traceren van de specifieke locaties en grenzen van de boerderijen via ‘GPS polygon mapping’ en de implementatie van gestructureerde methodes tegen kinderarbeid; CLMRS (Child Labor Monitoring and Remediation Systems) in gebieden met een verhoogd risico op kinderarbeid.