Middel tegen voedselverspilling
“Sinds september zetten wij elke week één product met korte houdbaarheidsdatum – zoals slaatjes, yoghurts of verse sappen – in ‘1 Nu + 1 Later’-promotie. Dat betekent dat je de abdijkaas gedurende die week aan scherpe korting kunt aanschaffen én aan de kassa een coupon kunt vragen om diezelfde korting ook de week erop te laten gelden”, zegt Lidl-woordvoerder Pieterjan Rynwalt.
Die slimme korting kadert in de strijd tegen voedselverspilling: “Wij willen onze klanten bewustmaken van wat ze kopen en hen aanzetten om zeker niet méér mee te nemen dan ze kunnen consumeren. Studies uit Nederland leren ons dat het nét producten met een korte houdbaarheidsdatum zijn die bij de consumenten thuis verspild worden.”
Met ruim 11.000 ingewisselde coupons in nauwelijks acht weken tijd spreekt Lidl van “een absoluut succes. Dit soort korting is een volledig nieuw verhaal in België. We zijn er ons van bewust dat het tijd vraagt om hier iedereen mee vertrouwd te maken. Dat we al zowat 1.500 consumenten per week bereiken, die onze medewerkers hier zelf actief op aanspreken, is absoluut toe te juichen.”
De versdiscounter maakte de cijfers vandaag bekend in het kader van “30 Dagen Voedselwinst”, een campagne van de Vlaamse overheid die op 1 november start en waaraan Lidl actief meewerkt. “Zo komen er vier weken lang besparingstips in onze folder en op de website. Voor Lidl is de actie een onderdeel van een veel ruimere aanpak tegen voedselverspilling: zo loopt er momenteel ook een proefproject in 13 winkels, waarbij organisaties van de Voedselbanken ’s avonds alle restanten gaan ophalen.”