Boekhoudschandaal noopt tot reorganisatie
De ontdekking van een boekhoudschandaal, waarbij winsten sinds 2009 kunstmatig werden opgeblazen, heeft Toshiba met de rug tegen de muur gedreven. De fraude was met omgerekend 1,2 miljard euro immers drie keer zo groot als aanvankelijk ingeschat, waardoor de Japanse elektronicagroep – producent van onder meer kopieermachines, laptops, harde schijven, televisies en medische systemen – zijn toevlucht moet nemen tot het verkopen van bedrijfsonderdelen en het afslanken van zijn personeelsbestand.
Zo gaan de pc-afdeling en de divisie huishoudelijke elektrische apparaten in de uitverkoop. Ook moeten zowat 6.800 werknemers extra opstappen, wat het totaal met eerdere reorganisatieplannen op meer dan 10.000 brengt.
Om de kosten die bij de reorganisatie horen te financieren, gaat Toshiba eind januari op zoek naar een bijkomende lening van 300 miljard yen. Ze komt bovenop de 400 miljard yen of 3,029 miljard euro die het bedrijf eind september al toegezegd kreeg van Sumitomo Mitsui Banking Corp, Sumitomo Mitsui Trust Bank en Mizoho Bank. De totale leningslasten van het bedrijf zullen daardoor tot boven de 1.000 miljard yen of 7,573 miljard euro stijgen.
Kredietwaardigheid krijgt knauw
Toshiba liet vorige week al verstaan dat het dit boekjaar afstevent op een recordverlies van 550 miljard yen of 4,165 miljard euro. De hele affaire kostte het Japanse elektronicabedrijf ook zijn goede kredietwaardigheid. Bij Moody’s staat de beoordeling ervan nu nog maar twee trapjes boven het niveau van de zogenaamde rommelobligaties.