Coolblue heeft ambitieuze plannen in Duitsland: over vijf jaar moet de elektronicaretailer “een Duits bedrijf” worden. De webshop gaat ook steeds verder in zijn aanbod, al weigert CEO Pieter Zwart de nieuwe Amazon te worden.
Vijf keer zo groot
In 2029 moet het grootste deel van de omzet bij Coolblue uit de Duitse markt moet komen. Zo wil de Nederlandse elektronicawebshop binnen vijf jaar een Duits bedrijf worden, kondigde CEO en medeoprichter Pieter Zwart aan tijdens het evenement Shopping Today in Utrecht. Hoe hij dat wil bereiken? Dat deelt hij op de RetailDetail Night in Antwerpen.
Voor Coolblue is Duitsland een enorme groeimarkt, mede omdat de Duitse elektronicamarkt vijf keer zo groot is als de Nederlandse. Het bedrijf investeert er alvast 150 miljoen euro, met plannen om liefst 36 winkels en negen bezorgdepots te openen. Om de groei te ondersteunen, verkocht Pieter Zwart eind deze zomer al 7,5% van zijn aandelen aan investeerder HAL, waardoor HAL nu een meerderheidsbelang van 56,5% heeft.
Van webshop tot afvalverwerker
Behalve geografisch blijft Coolblue ook zijn aanbod uitbreiden. Inmiddels is de retailer een aanzienlijke speler in de witgoedsector, met 19% van de totale verkopen die uit deze categorie komen. Het betekent echter ook dat de klantreis nog verder geoptimaliseerd moest worden, van levering en installatie tot terugname achteraf. “Je wordt steeds meer een afvalverwerker”, aldus Zwart: 55% van al het witgoed dat in Nederland wordt opgehaald, haalt Coolblue naar eigen zeggen op.
De CEO benadrukt niettemin het belang van begrenzen: Coolblue wordt geen “everything store”, de droom die Jeff Bezos voor Amazon koesterde. Aangezien NPS (net promoter score, een parameter voor klanttevredenheid) centraal staat in het bedrijf, moet elke stap van de klantreis immers goed doordacht en gecontroleerd zijn.
Pieter Zwart sluit op 21 november de RetailDetail Night op het hoofdpodium af, samen met voormalig Walmart-directeur Dirk Van den Berghe. Tijdens de voorprogramma’s tonen ook Gamechangers zoals De Kringwinkel en AI-toppers zoals Carrefour de toekomst van retail.