Test-Aankoop sleept Apple voor de rechtbank van koophandel van Brussel. De consumentenorganisatie pikt het niet dat de opslagcapaciteit van iPhones in werkelijkheid tot ruim 30% lager ligt dan wat Apple beweert.
“16 GB blijkt slechts 10,3 GB”
Test-Aankoop onderzocht of de opslagcapaciteit van de iPhone 6 16 GB wel overeenkwam met het reële geheugen van dit toestel. Daaruit bleek dat er van die 16 GB slechts 10,3 GB beschikbaar was voor de consument, of ruim 35 procent minder.
“De consumentenorganisatie wil dat deze praktijken stoppen en lanceerde hiervoor een rechtsvordering voor de rechtbank van koophandel te Brussel, omwille van misleidende informatie over de opslagcapaciteit van de in de Brusselse Apple Store verkochte iPhones”, laat Test-Aankoop vandaag weten. Met het kortgeding vordert de organisatie een dwangsom van 10.000 euro per dag zolang Apple die “misleidende en foutieve informatie” niet rechtzet.
Alle fabrikanten in hetzelfde bedje ziek
Het kortgeding is eigenlijk maar een eerste stap: eens de rechter zich heeft uitgesproken gaat Test-Aankoop ook de andere fabrikanten benaderen om hen ertoe aan te zetten waarheidsgetrouwer te communiceren over de geheugencapaciteit van hun toestellen.
Apple is namelijk lang niet de enige fabrikant die zich aan dit soort van praktijken bezondigt. Zo pronkt de Microsoft Lumia 640 XL met 8 GB terwijl daar maar 3,25 GB van beschikbaar is, een verschil van liefst 60%. De Sony Xperia M4 Aqua doet nog straffer: hij belooft 8 GB maar daar is slechts 2,45 GB echt bruikbaar van (70% is dus niet beschikbaar). Wie een Samsung Galaxy S6 koopt, denkt 32 GB opslagcapaciteit te hebben maar kan daar slechts 24,7 GB effectief van gebruiken (33%), enzovoort.
Test-Aankoop ontwikkelde de website eerlijkiseerlijk.be, via dewelke de consument de reële capaciteit van zijn toestel kan checken.