Samsung-topman Jay Y. Lee is nu ook officieel aangeklaagd voor corruptie. De zaak is in Zuid-Korea al een tijdje aan de gang: in december van vorig jaar werd presidente Park Guen-hye ook al afgezet wegens haar betrokkenheid.
Geld in ruil voor steun
Lee zou tientallen miljoenen dollars versluisd hebben naar organisaties die in handen waren van Choi Soon-sil, vertrouwelinge van de voormalige president en spilfiguur in heel deze zaak. In ruil kon Lee rekenen op steun van de politiek bij onder andere de fusie van twee dochters van het bedrijf enkele jaren geleden. Op papier is Jay Y. Lee vicevoorzitter van Samsung, maar sinds zijn vader een hartaanval kreeg in 2014, staat hij eigenlijk aan de leiding van het Koreaanse technologiebedrijf.
Samsung kondigde ook het ontslag aan van drie leidinggevenden die ook betrokken zijn bij de zaak. Lee behoorde niet tot dat lijstje. Daarnaast wordt ook het bureau dat toezicht hoort te houden op alle grote beslissingen van het bedrijf, opgedoekt.
Breder dan alleen Samsung
Het corruptieschandaal in Zuid-Korea heeft niet enkel betrekking op Samsung: ook enkele andere grote familiebedrijven (denk aan Hyundai en LG) in het land zijn in verdenking gesteld. Bovendien rijzen bij de bevolking steeds meer vragen over de nauwe banden tussen de politiek en die familiebedrijven. In de jaren 1960 kregen zij flink wat geld toegeschoven van de regering, om het land te helpen moderniseren.
Momenteel zorgen ze er echter voor dat kleine bedrijven amper een bestaansrecht hebben in het land en volgens de bevolking en enkele politici is die nauwe band tussen politiek en familiebedrijven niet meer van deze tijd.