“Ingrepen laten op zich wachten”
Terwijl de Belgische tak van de Franse keten voor boeken, multimedia en consumentenelektronica in 2011 nog een omzet van 197,3 miljoen euro boekte, daalde die in 2012 tot 193,4 miljoen. Ook in de eerste maanden van 2013 is er nog geen ommekeer te bespeuren.
“We maken ons zorgen”, liet secretaris Piet Van De Walle van de christelijke bediendevakbond LBC verstaan in een gesprek met de krant De Tijd. Noch van de geplande verbetering van de webwinkel, noch van de plannen om kleinere winkels te openen kwam tot nu toe immers veel in huis. Hetzelfde geldt voor de intenties om het aanbod te verruimen, aldus de vakbondsman.
In thuisland Frankrijk werden nochtans wel al een pak veranderingen doorgevoerd. Daar werd meer ingezet op online, er werden kleinere winkels geopend en het aanbod werd uitgebreid met onder meer Lego-bouwsteentjes, educatieve spelletjes en Nespresso-apparaten. Mede daardoor kon de terugval van de omzet er vorig jaar worden beperkt tot 1,8%.
Vrees voor nieuwe reorganisatie
De voorbije maanden kwamen de enige verbeteringen in België voort uit het schrappen van kosten, zoals een uitbesteding van de logistiek en een verhuizing van de hoofdzetel. De vakbonden vrezen dan ook een nieuwe reorganisatie.
De Belgische tak van Fnac boekte in 2011 een nettowinst van 413.000 euro. De jaren voordien was een overgedragen verlies van 9,366 miljoen euro opgebouwd. De keten had zich laten verrassen door de opkomst van de online verkopers van boeken en consumentenelektronica.
Van de omzet komt 55% uit de verkoop van consumentenelektronica, 43% uit uitgeefproducten en 2% uit diensten. 99% van de verkoop wordt in de negen filialen van het bedrijf gerealiseerd, het internet draagt de resterende 1% aan. Het bedrijf stelt dat in totaal vier miljoen mensen vorig jaar iets bij Fnac hebben gekocht.