Wii U afgetroefd door PS4
Half januari liet Nintendo al een omzet- en winstwaarschuwing op de wereld los. Het bedrijf meldde toen dat de verkopen tijdens de feestdagen “ver beneden de verwachtingen” lagen en dat het zijn boekjaar (eindigend in maart) met verlies zou afsluiten. Bij die gelegenheid stelde het concern zijn verkoopprognoses gevoelig bij: in plaats van 9 miljoen Wii U’s zou Nintendo er slechts 2,8 miljoen verkopen, in plaats van 18 miljoen 3DS’en zouden het er maar 13,5 miljoen worden.
Geen loze waarschuwing, want nu blijkt dat Nintendo de voorbije drie kwartalen (inclusief het drukke eindejaarskwartaal) maar 2,4 miljoen Wii U’s verkocht heeft. Ter vergelijking: van de PlayStation 4 van Sony werden er al 4,2 miljoen verkocht, terwijl die console pas sinds 15 november op de markt is. Van de Xbox One van Microsoft werden er ook al meer dan 3 miljoen stuks verkocht.
De voorbije negen maanden boekte Nintendo dan ook een operationeel verlies van 15 miljoen dollar (ruim 11 miljoen euro). “De 3DS lijkt de strijd te verliezen tegen de smartphone of tablet, terwijl de echte gamefanaten de snellere consoles van Sony en Microsoft verkiezen”, luidt de analyse van gamespecialisten.
Geen koerswijziging, wel halvering salaris
Daardoor was het uitkijken naar de plannen van topman Satoru Iwata (foto) om het tij te keren. Velen gingen ervan uit dat Nintendo eindelijk zijn razend populaire gamefiguren (zoals Mario of Zelda) nu wel snel zou gaan introduceren op smartphones en tablets.
Echter, de Nintendo-CEO blijft vasthouden aan het bestaande businessmodel: “Wij geloven dat videospelplatformen, die toestellen en sofware verenigen, onze kernactiviteit zullen blijven”, zo vertelde de topman aan financieel analisten. Hij sloot ook een prijsdaling uit. Iwata rekent erop dat populaire nieuwe games de interesse in de Wii U zullen aanwakkeren. Zo verwacht hij naar eigen zeggen bijzonder veel van ‘Mario Kart 8’, dat in mei verschijnt.
Gisteren raakte al bekend dat de topman zijn eigen loon de komende vijf maanden halveert, terwijl ook andere directieleden – zelfs de bedenker van Mario en Velda – 20 tot 30% inleveren. Een mooie geste, eigen aan de Japanse cultuur, maar die al bij al weinig verandert aan de uitdagingen waar het bedrijf voor staat.