De Franse entertainmentketen Fnac maakt zijn reorganisatieplannen bekend: ze wil medewerkers flexibeler en polyvalenter gaan inzetten, naar het voorbeeld van zusterketen Vanden Borre. De vakbonden zijn echter niet te vinden voor de plannen.
Vakbonden zijn ‘gekwetst’
Op een bijzondere ondernemingsraad heeft Fnac zijn reorganisatieplannen toegelicht. Niet alleen wil de keten in België 57 van de 456 banen schrappen, de Franse formule werkt ook aan een flexibelere arbeidsregeling. Zo wil het meer wisselende uurroosters invoeren en is het ook mogelijk dat medewerkers soms in andere winkels moeten gaan helpen.
“De reorganisatie houdt polyvalente inzetbaarheid, variabele uurroosters en ook het verplaatsen van werknemers tussen de verschillende winkels in. De afstand kan oplopen tot 50 km en de werkroosters zijn slechts maximaal 4 weken van tevoren bekend”, zegt Anne-Marie Dierckx van vakbond CNE misnoegd aan La Libre.
Ook zouden een aantal voordelen worden geschrapt, waaronder de anciënniteitsverlofdagen. Werknemers zullen bovendien nog maar maximum acht vrije zaterdagen per jaar kunnen krijgen. “Het is chaos, personeelsvertegenwoordigers zijn gekwetst door wat het management heeft aangekondigd”, reageert Dierckx.
Een op zes jobs weg in Luik
De directie heeft zich voor de nieuwe commerciële strategie naar eigen zeggen laten inspireren door Vanden Borre, de Belgische zusterketen van de groep sinds de fusie tussen Fnac en Darty in 2016. Die elektronicaketen presteert al jarenlang beter dan het kwakkelende Fnac.
Voor de ontslagen wordt de wet-Renault alvast ingezet. In sommige winkels treft de reorganisatie het medewerkersteam hard: zo moet volgens de krant NordEclair in Luik één op de zes medewerkers vertrekken (8 van de 54). De verslagenheid is er groot, ook bij de vaste klanten, aangezien meer dan dertig medewerkers al langer dan 30 jaar in de winkel actief zijn.