Het Nederlandse Fairphone, dat modulaire smartphones maakt, heeft via crowdfunding 2,5 miljoen euro opgehaald. Het bedrijf wil met het geld een nieuw toestel lanceren, een nieuw businessmodel introduceren en nieuwe markten aanboren.
Verhuurmodel voor faire smartphones
Fairphone startte in 2009 als bewustwordingscampagne voor meer ethiek in de productie van smartphones en bracht in 2013 zijn eerste eigen model op de markt, zonder metalen uit conflictgebieden (als tantalium en tin) en gemaakt onder faire arbeidsomstandigheden. In 2015 volgde een tweede model, dat modulair was: het bestaat uit losse onderdelen die bij defect of een upgrade vrij makkelijk te vervangen zijn, iets wat bij traditionele smartphones nogal problematisch is.
Met het geld dat het bedrijf nu heeft opgehaald bij 1.800 geldschieters (en het bedrag dat nog wordt opgehaald met een investeringsronde van maximaal 6 miljoen euro bij traditionele investeerders) wil Fairphone nu een derde toestel produceren en tegelijk zijn actieradius uitbreiden naar Scandinavië en Zuid-Europa. Daarnaast wil Fairphone ook smartphones gaan verhuren, zo schrijft zakenkrant FD. Daarbij betalen klanten een maandelijks bedrag voor het gebruik van een telefoon, wat volgens een woordvoerder van Fairphone zou moeten leiden tot meer recycling. De gebruiker moet de smartphone na gebruik namelijk weer inleveren.
Fairphone claimt zo’n 150.000 klanten te hebben. Die waren in 2017 goed voor een omzet van ongeveer 14 miljoen euro.