Naar aanleiding van zijn 30ste verjaardag lanceert Fnac België in zijn 9 winkels in ons land en op zijn website het concept van de ‘gereserveerde aankopen’, Solidarfnac genaamd. Een initiatief dat verdacht veel weg heeft van Groupon en soortgelijke initiatieven die groepsaankopen promoten.
“Eendracht maakt koopkracht”
Solidarfnac biedt een exclusief product aan in de winkels en op de Fnac-website tegen een superprijs. Die prijs geldt echter pas wanneer een specifiek aantal klanten, door Fnac bepaald, vóór een welbepaalde datum wordt gehaald. Om voldoende kooplustigen over de streep te trekken, zal Fnac onder meer de sociale netwerksites inschakelen.
De eerste Solidarfnac-aanbieding is een BlackBerry Curve 8520 smartphone in Frost (ijsblauw) met drie beschermhoezen en 15 euro belwaarde met een Jim Mobile prepaid-kaart, voor slechts 169 euro. Op voorwaarde dat er minstens 500 gegadigden eentje reserveren. Er zijn alles samen slecht duizend exemplaren van beschikbaar en het aanbod loopt tot 16 mei.
30 jaar Fnac
Met Solidarfnac keert Fnac eigenlijk terug naar zijn wortels. In 1954 richtten Max Théret en André Essel de ‘Fédération Nationale d’Achats des Cadres’ (afgekort Fnac) op. Oorspronkelijk wilden zij een nieuwe concurrentiële visie ontwikkelen die consumenten ertoe aanzet in groep te kopen en op die manier lagere prijzen af te dwingen. Daaruit groeiden de eerste aankoopboekjes voor de Fnac-leden. Het begon met fotografie. Later kwamen daar audio en video bij, informatica, boeken, cd’s, dvd’s en noem maar op.
In 1981 ging de eerste Fnac-winkel in België open, meer bepaald in shoppingcenter City2 aan de Brusselse Nieuwstraat. Intussen telt de groep in ons land 9 winkels, 800 medewerkers en 270.000 leden.