Bij Fnac staan in België 57 jobs op de helling: de winkelketen gaat herorganiseren en wil ook naar een flexibelere arbeidsregeling. De omzetten blijven er namelijk terugvallen.
Herstructurering naar flexibele arbeid
In 2018 is de omzet bij Fnac België verder teruggevallen, en dat terwijl de elektronica- en boekenverkoper in 2017 ook al een omzetdaling van 2,5% moest slikken. De dochter van Fnac Darty heeft daarom een bijzondere ondernemingsraad bijeengeroepen, waarop ze reorganisatieplannen heeft bekendgemaakt.
De directie wil 57 van de 456 jobs schrappen. Voor de rest van de medewerkers op de winkelvloeren voorziet Fnac een flexibelere arbeidsregeling, met variabele werkuren en ook een uitbreiding van het takenpakket. Zo zal het personeel in de toekomst op meerdere afdelingen worden ingezet, terwijl voorheen iedereen aan een eigen afdeling (bijvoorbeeld telefonie of boeken) werd toegewezen, aldus De Tijd. “Hiermee wil het bedrijf het hoofd bieden aan de moeilijke economische context waarmee de distributiesector geconfronteerd wordt”, verklaart de keten in een persbericht. Fnac wil verder ook inzetten op diversificatie en de versterking van de omnichannelstrategie.
Meer, maar kleinere winkels
Alle winkels blijven open en de multimediaretailer zegt ook verder te blijven uitkijken naar nieuwe winkelopeningen. Sommige vestigingen zullen wel inkrimpen: de winkels in het Brusselse winkelcentrum City 2 en in Brugge verkleinen al op korte termijn. Ook de vestiging in de Veldstraat in Gent verhuist naar een kleiner nabij gelegen pand. Recent opende al een kleinere winkel in Charleroi.
De reorganisatie treft zusterketen Vanden Borre niet. Die keten, waarmee de groep sinds een jaar een magazijn voor grote items en het Belgische hoofdkantoor deelt, weet immers wel nog te groeien: in 2017 was de elektronicaformule goed voor een omzet van 657 miljoen euro en 16 miljoen euro winst. Fnac dook dat jaar daarentegen in het rood met een nettoverlies van 755.000 euro.