Als eerste grote Franse bedrijf krijgt Fnac Darty staatssteun om de coronacrisis te doorstaan. De elektro- en multimediagroep boven onder andere Fnac, Vanden Borre en BCC leent een half miljard euro met staatsgarantie.
Opstart voorbereiden
Fnac Darty krijgt van verschillende banken 500 miljoen euro, met garantie van de Franse overheid. De lening moet de liquiditeit van de groep veilig stellen en het mogelijk maken om de hervatting van de activiteiten voor te bereiden, aldus de krant L’Obs. Alle fysieke winkels van de groep – waar ook Vanden Borre en BCC toe behoren – zijn in Frankrijk, Spanje, Zwitserland en België sinds half maart gesloten.
De groep heeft ook “preventief” een beroep gedaan op een doorlopende kredietlijn van 400 miljoen euro en verzekert “vastbesloten” te zijn om op lange termijn een vertrouwensrelatie met de leveranciers na te streven. CEO Enrique Martinez geeft bovendien 25% van zijn loon op gedurende de crisis, terwijl andere leden van het directiecomité hun vaste vergoeding met 15% zien verminderen.
30% minder omzet
Hoewel Fnac Darty het eerste grote Franse bedrijf is dat beroep doet op staatssteun tijdens de coronapandemie, zal het zeker niet het laatste zijn. De Franse regering heeft zich ertoe verbonden garant te staan voor 300 miljard euro aan bedrijfsleningen, en ook Air France en Renault willen er al zeker van gebruikmaken. In het geval van de Fnac-moeder biedt de overheid 70% garantie op de lening, die door een groep banken voor een jaar (met een optie tot verlenging tot vijf jaar) is uitgevaardigd. De banken dekken zelf 30% van het bedrag.
De omzet van Fnac Darty is tussen januari en maart met 7,9% gedaald tot 1,49 miljard euro, maar in de voorbije maand is de verkoop met 30% gekelderd. Wel is de online-omzet in de laatste twee weken van maart en begin april verdubbeld. De groep zal haar financiële doelstellingen voor 2020 niet kunnen halen, klonk het al eerder.